Za obnovu Ukrajine potrebno je do 600 milijardi evra – Svjetska banka

Za obnovu Ukrajine potrebno je do 600 milijardi evra – Svjetska banka

Posleratna obnova Ukrajine koštaće oko 500-600 milijardi evra. Takvo mišljenje je iznela potpredsednica Svetske banke Ana Bjerde u intervjuu austrijskom listu Die Presse, prenosi dopisnik Ukrinforma.

„Prethodno smo objavili cifru koja je izračunata zajedno sa Evropskom komisijom i Vladom Ukrajine. Koliko je novca potrebno da se Ukrajina obnovi i dovede do evropskih standarda, na primer u pogledu energetske efikasnosti? Početkom juna je to bilo oko 350 milijardi evra“, rekao je Bjerde.

Ona je dodala da je sada ta cifra značajno porasla: „Ovo je svakako povećanje na 500-600 milijardi evra.

Prema riječima potpredsjednika Svjetske banke, za obnovu Ukrajine potrebna je velika mapa puta poput „Maršalovog plana“, koja bi trebalo da bude „kombinacija javnog i privatnog novca“.

Komentarišući posledice ruskih raketnih napada na ukrajinsku industriju, potpredsednik je rekao da „Ukrajinci rade sjajan posao obnavljajući ono što je uništeno“. Ali ako se tako nastavi, Ukrajina bi se uskoro mogla suočiti sa nedostatkom rezervnih delova. „Zbog toga radimo sa drugim partnerima na hitnoj pomoći kako bismo obezbedili i opremu i likvidnost za nastavak radova na popravci“, navela je ona.

Bjerde je izvestio da je pre napada na civilnu infrastrukturu Svetska banka predviđala pad ukrajinskog BDP-a od 35% ove godine, ali da bi sada ovaj pokazatelj mogao biti još veći. „Verovatno će biti bliže 40%. Bez infrastrukture nema privrede, a samim tim, nema ni poreskih prihoda za ukrajinsku državu. Ovo je veoma alarmantna situacija“, rekao je potpredsednik Saveta bezbednosti.

Ona je takođe primetila katastrofalne humanitarne implikacije ruskog rata protiv Ukrajine: „Do kraja 2022. godine osam miliona ljudi u Ukrajini živeće ispod granice siromaštva. Stopa siromaštva će se povećati sa 2% na 25%“.

Kako je saopšteno, njemački savezni kancelar Olaf Šolc rekao je da će rekonstrukcija Ukrajine biti „Maršalov plan 21. veka“ i prilika za izgradnju stabilnije i snažnije zemlje.