Volodimir Zelenski traži od Južne Koreje oružje

Volodimir Zelenski traži od Južne Koreje oružje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski iskoristio je svoje obraćanje južnokorejskom parlamentu u ponedeljak da zatraži oružje za pomoć u odbrani svoje zemlje od Rusije – iako je Ministarstvo odbrane Južne Koreje ranije odbilo zahtjev.

„Ukrajini je potrebna podrška za svoju vojsku, uključujući avione i tenkove“, rekao je Zelenski poslanicima, dodajući:
„Južna Koreja može da pomogne Ukrajini. Južna Koreja ima različite odbrambene sisteme koji mogu da se odbrane od ruskih tenkova, brodova i projektila. Bili bismo zahvalni ako bi nam Južna Koreja mogla pomoći da se borimo protiv Rusije. Ako Ukrajina može da ima ovo oružje, ne samo da će spasiti živote običnih ljudi, ali oni će spasiti Ukrajinu“.

Ranije u ponedeljak, portparol južnokorejskog ministarstva odbrane Bu Seung Čan rekao je da je ministarstvo odbilo zahtev Ukrajine za sistem protivvazdušnog naoružanja i da ne mogu da obezbede smrtonosno oružje s obzirom na sopstvenu „situaciju nacionalne bezbednosti i vojnu spremnost“.

Seul je dosledno govorio da neće obezbediti smrtonosno oružje niti rasporediti svoju vojsku da podrži Ukrajinu. Prošlog mjeseca je obezbedio nesmrtonosne vojne zalihe u vrijednosti od oko 800.000 dolara, uključujući neprobojne šlemove, šatore, ćebad, prekrivače, gotove obroke (MRE), komplete prve pomoći i lekove, potvrdio je zvaničnik ministarstva odbrane za CNN u to vrijeme .

Zelenski je u ponedeljak ponovo apelovao na podršku Seula, pozivajući se u svom govoru na podršku međunarodne zajednice Južnoj Koreji tokom Korejskog rata od 1950. do 1953. godine.

Ostavite odgovor