Desetine hiljada mrtvih u Mariupolju, kaže Zelenski

Desetine hiljada mrtvih u Mariupolju, kaže Zelenski

Nedelje nemilosrdnog ruskog bombardovanja ostavile su „desetine hiljada mrtvih“ u lučkom gradu Mariupolju, izjavio je u ponedeljak ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

U video obraćanju južnokorejskom parlamentu, Zelenski je opisao iskušenje ovog južnokorejskog grada.

„[Mariupolj] je blokiran od strane ruskih trupa od 1. marta. Bio je to grad od pola miliona. Pola miliona ljudi. Okupatori su ga blokirali i nisu čak ni dozvolili da se tamo donese hrana i voda“,rekao je on i dodao :
Pokušali su da ga zauzmu na najbrutalniji način — samo da unište sve u gradu. Mariupolj je uništen. Ima na desetine hiljada mrtvih. Ali i pored toga, Rusi ne zaustavljaju ofanzivu. Od Mariupolja žele da naprave izlog razorenog grada.

Nezavisne procene ukupnog broja poginulih u Mariupolju nisu dostupne.

Ukrajinski vojni komandant koji se trenutno nalazi u Mariupolju rekao je za CNN u srijedu uveče da ruske vojne snage pokušavaju da izbrišu opkoljeni grad „sa lica Zemlje“, kako prenosi cnn.

„To je humanitarna katastrofa. Vojska koja je bila uključena u aktivna neprijateljstva ovde je potpuno opkoljena. Postoje problemi u snabdevanju vodom, hranom, lekovima i opštim snabdevanjem. Veoma je teška situacija“, rekao je zamenik komandanta bataljona marinaca u Mariupolju Sergej Volina.

Ostavite odgovor