Ukrajinski i njemački predsjednici pristali da zakopaju ratnu sekiru – mediji

Ukrajinski i njemački predsjednici pristali da zakopaju ratnu sekiru – mediji

Njemačka publikacija Der Spiegel tvrdi da su Zelenski i Štajnmajer razgovarali telefonom kako bi ublažili tenzije izazvane Kijevom odbacivanjem nemačkog predsjednika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je telefonom sa svojim njemačkim kolegom Frankom-Valterom Štajnmajerom, objavio je u četvrtak njemački medij Der Spiegel. Dvojica lidera su se, kako se izveštava, složila da nastave dalje i zaborave dosadašnje ljutnje u vjezi sa prošlomesečnom odlukom Kijeva da u kratkom roku otkaže Štajnmajerovu posetu Ukrajini zbog navodnih veza sa Kremljom.

Prema publikaciji, Zelenski i Štajnmajer su u četvrtak razgovarali telefonom oko 45 minuta, a njemački predsjednik je navodno obećao punu podršku Berlina Kijevu. List je navodni razgovor opisao kao pokušaj da se smanje tenzije između dve zemlje, koje su rezultat prethodne odluke Ukrajine da otkaže Štajnmajerovu planiranu posetu Kijevu u poslednjem trenutku sredinom aprila, prenosi RT.

Der Spiegel je, pozivajući se na neimenovani izvor, takođe izvjestio da su najnoviji telefonski razgovori pokazali da su „iritacije prošlosti uklonjene“.

Zelenski je navodno pozvao i Štajnmajera i celo nemačko rukovodstvo da posete Ukrajinu, iako nije bilo jasno da li njemački predjsednik planira takvo putovanje u bliskoj budućnosti, navodi list. Međutim, prema Der Spiegel-u, ako dvojica lidera zaista sahranjuju svoje ljutnje, to bi moglo otvoriti put za posjetu kancelara Olafa Šolca Ukrajini.

Ovaj scenario, tvrdi publikacija, takođe smatra poželjnim nemačka Socijaldemokratska partija, čiji su članovi i Štajnmajer i Šolc. Stranka navodno takvu posetu vidi kao „važan znak solidarnosti“.

U međuvremenu, njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok objavila je u sredu svoje planove da uskoro poseti ukrajinsku prestonicu, odbijajući da otkrije bilo kakav konkretan datum.

Kako navodi Der Spiegel, diplomata bi želela da zajedno sa ukrajinskim kolegom oda pomen žrtvama Drugog svetskog rata i razgovara o trenutnoj situaciji.

U utorak je ukrajinski ambasador u Njemačkoj Andrej Melnik označio kancelara zemlje Olafa Šolca kao „uvređenog jetrenjača“ zbog njegovog odbijanja da posjeti Kijev nakon što su ukrajinske vlasti sredinom aprila kritikovale nemačkog predsednika Franka-Valtera Štajnmajera.

Komentar je usledio kao odgovor na intervju kancelara Šolca njemačkom TV kanalu ZDF, u kojem je jasno stavio do znanja da je odbijanje Ukrajine da primi Štajnmajera prošlog mjeseca stalo na put Šolcovoj potencijalnoj poseti Kijevu. Šolc je opisao prkos kao „izvanredan primjer“.

Štajnmajer je trebalo da dođe u posetu Kijevu zajedno sa liderima Poljske i baltičkih država 13. aprila. Međutim, ukrajinske vlasti su mu dan ranije signalizirale da „nije poželjan“ u Kijevu jer je navodno gajio dobre odnose sa Moskvom.

Rusija je napala svog susjeda krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve.

Kremlj je od tada zahtevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Ostavite odgovor