Ukrajina kaže da je „pojačala“ granicu sa Belorusijom

Ukrajina kaže da je „pojačala“ granicu sa Belorusijom

Kijev je okupio trupe na svojoj sjevernoj granici sa Belorusijom, otkrio je visoki ukrajinski vojni komandant. Brigadni general Aleksej Gromov je, međutim, priznao da za sada nema znakova da su neprijateljske udarne snage spremne za ofanzivu u susednoj zemlji.

Govoreći na brifingu za medije u četvrtak, Gromov, zamenik komandanta Glavnog operativnog odeljenja ukrajinskog Generalštaba, rekao je: „Trenutno ne vidimo stvarno formiranje ofanzivne neprijateljske grupe“ u Belorusiji.

On je, međutim, upozorio da „pretnje postoje i da će one ostati”.

On je uverio Ukrajince da vojska zemlje pažljivo prati susednu državu i da je „pojačala“ svoje prisustvo na severnoj granici.

Izjava Gromova dolazi nakon što su Kijev i Minsk optužili jedan drugog poslednjih nedelja za planiranje vojne provokacije na granici.

Ukrajinski zvaničnici su, između ostalog, tvrdili da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pokrenuo tajnu mobilizaciju u svojoj zemlji.

U razgovoru sa novinarima prošlog petka, međutim, beloruski lider je demantovao te navode, insistirajući na tome da Belorusija neće biti umešana u vojni sukob osim ako druge nacije ne zadiraju na njenu teritoriju.

„Danas nećemo nigde ići. Trenutno nema rata. Ne treba nam“, rekao je Lukašenko, a prenosi beloruski državni medij Belta.

Ranije ovog meseca beloruski predsednik je najavio raspoređivanje zajedničkog rusko-beloruskog kontingenta u zemlji. On je naveo „pojačane tenzije“ na granicama zemlje kao razlog tog poteza u to vreme.

Prošlog ponedeljka, vlasti u Minsku su otkrile da će nekoliko hiljada ruskog vojnog osoblja zajedno sa 170 tenkova, do 200 oklopnih vozila i do 100 artiljerijskih topova stići u zemlju u okviru misije.

Valerij Revenko, pomoćnik beloruskog ministra odbrane, svodi stvaranje savjezničkih snaga na „raspoređivanje snaga NATO-a blizu [njihovih] granica usred nedostatka dijaloga“.