Tomas Kejhil, popularni pisac istorije, umro u 82

Tomas Kejhil, popularni pisac istorije, umro u 82

Tomas Kejhil, proučavalac drevnih jezika i sistema verovanja sa talentom za popularno pripovedanje koji je angažovao čitaoce istorije bestselerima kao što su „Kako su Irci spasli civilizaciju“ i „Želja za večnim brdima“, umro je u 82 godine.

Travis Loller, porodični prijatelj i pisac Asošiejted presa, kaže da je Kejhil umro u snu 18. oktobra u svom stanu na Menhetnu. Uzrok smrti nije odmah poznat.

Rodom iz Njujorka, Kejhil je pohađao jezuitsku školu u svojim ranim godinama i postao predani učenik latinskog i starogrčkog, zajedno sa Biblijom, filozofijom i klasičnom književnošću. Napisao je dve knjige sa svojom suprugom, Suzan Kejhil, početkom 1970-ih. Ali on je sredinom 1990-ih stekao široku publiku sa milionskom prodajom „Kako su Irci spasili civilizaciju“, u kojoj je citirao ključno – i necijenjeno – očuvanje klasičnih tekstova u Irskoj nakon pada Rimskog carstva.

„Gospodin Kejhil je i sam čovek od učenja, a njegovo pisanje je u velikoj irskoj tradiciji koju opisuje: lirski, razigrani, prodorni i ozbiljni, ali nikada preozbiljni“, napisao je kritičar „Njujork tajmsa“ Ričard Bernštajn 1995. „Pa čak i kada su njegovi zaključci nisu sasvim ubedljive – na mjestima se oslanjaju na prilično vitke trske dokaza – uvek su uverljive i svakako zanimljive.”

Njegova knjiga o Irskoj činila je deo onoga što je nazvao svoje serije „Šarke istorije“, širokog i idiosinkratičnog pregleda zapadne civilizacije i trenutaka za koje je verovao da su prekretnice, „pripovedanje o tome kako smo postali ljudi kakvi jesmo“, kako je on rekao je za AP u intervjuu 2006. „Želja za večnim brdima” se fokusirala na Novi zavet i Isusov život, a „Jedrenje vinskim tamnim morem” slavilo je stare Grke. U „Misterijama srednjeg veka“ suprotstavio se popularnim verovanjima da je srednji vjek bio samo vreme sujeverja.

„Naravno, bilo je dosta neznanja, kao iu svakom dobu“, rekao je on za AP 2006. „Ali napredak koji povezujemo sa renesansom u umetnosti, nauci, obrazovanju, učenosti, lingvistici, pa čak i političkim eksperimentima, sve nastao u srednjem veku.”

Osim što je pisao istoriju, Kejhil je bio dopisnik za obrazovanje za londonski Times i saradnik časopisa Los Angeles Times Book Reviev. Predavao je na Kvins koledžu, Univerzitetu Fordham i Univerzitetu Seton Hol, a nekoliko godina je bio i direktor verskog izdavaštva u Doubledai-u, koji je izdao veliki deo njegovog rada, najskoriju knjigu „Heretici i heroji“ iz 2013.

Kejhil je diplomirao klasičnu književnost i srednjovekovnu filozofiju na Univerzitetu Fordham, a magistrirao filmsku i dramsku književnost na Univerzitetu Kolumbija. Ali njegov pristup njegovim knjigama je delimično oblikovan njegovim jezuitskim poreklom, dubinom njegovog učenja i dosadnim načinom na koji ga je naučio. Kasnije je odlučio da kombinuje naučnu disciplinu i razgovorni ton.

„Ono što akademski pisci zaboravljaju je da svi na Zemlji kupuju knjige za diverziju ili zabavu“, rekao je on 2006. „Da, žele da nauče stvari, ali takođe ne žele da im bude dosadno dok uče te stvari .”