Sirijske izbjeglice se vraćaju kući kada počinje šema repatrijacije Libana

Sirijske izbjeglice se vraćaju kući kada počinje šema repatrijacije Libana

Stotine sirijskih izbjeglica koje žive u Libanu vratile su se kući u sredu, prvog dana repatrijacije koju je organizovao Bejrut, usred zabrinutosti grupa za ljudska prava da bi šema mogla da uključuje elemente prinude.

Noseći kofere, agregate, frižidere, pa čak i piliće, oko 700 Sirijaca koji su pristali da pređu okupilo se od ranog jutra u pustoj severoistočnoj graničnoj zoni.

Libanske vlasti kažu da su repatrijacije, u okviru obnovljenog programa koji koordinira Agencija za opštu bezbjednost zemlje, dobrovoljne.

Ali dok su linije fronta u 11-godišnjem ratu u Siriji u velikoj meri umirene, Ujedinjene nacije kažu da izbijanje nasilja i rizik od pritvora čine da još uvjek nije bezbjedno za povratak velikih razmjera.

Liban je dom za više od 800.000 Sirijaca registrovanih u agenciji UN za izbeglice. Oni su pobegli od nasilja nakon protesta protiv sirijskog predsjednika Bašara Al Asada 2011. Na svom vrhuncu, Liban je bio domaćin oko 1,2 miliona ljudi.

Agencija za opštu bezbjednost je 2018. godine pokrenula mehanizam preko kojeg bi bilo koja sirijska izbeglica mogla da signalizira želju da se vrati kući, da se poveže sa sirijskim vlastima kako bi se uverila da ta osoba tamo nije poželjna.

Na tom putu se oko 400.000 Sirijaca vratilo kući, ali je stavljeno na čekanje zbog izbijanja COVID-19. Odlazeći libanski predsednik Mišel Aun ga je oživeo ovog meseca i nastavio se u sredu.

Veliki deo Sirije je i dalje u ruševinama, sa privatnim kućama i javnom infrastrukturom, uključujući električne i vodovodne usluge, devastirane.

Amnesti internešenel je upozorio da izbeglice koje se vraćaju možda nemaju tačne ili potpune informacije o nivou rizika u svojim rodnim gradovima, što znači da povratak možda neće biti „slobodan i informisan“.