Ukrajina će prekinuti veze sa Iranom zbog isporuke ‘zlih’ dronova Rusiji

Ukrajina će prekinuti veze sa Iranom zbog isporuke ‘zlih’ dronova Rusiji

Ukrajina je u petak saopštila da će smanjiti diplomatske odnose sa Iranom zbog odluke Teherana da ruskim snagama snabdeva bespilotne letelice, potez koji je predsednik Volodimir Zelenski nazvao „saradnjom sa zlom“.

Zelenski je rekao da je do sada u sukobu oboreno ukupno osam bespilotnih letelica iranske proizvodnje.

Ukrajina i Sjedinjene Države optužile su Iran da isporučuje dronove Rusiji, optužbe koje Teheran negira.

„Danas je ruska vojska koristila iranske bespilotne letelice za svoje udare… Svet će znati za svaki slučaj saradnje sa zlom i to će imati odgovarajuće posledice“, rekao je Zelenski u kasnonoćnom video obraćanju.

Vojne vlasti na jugu Ukrajine saopštile su u saopštenju da su u petak oborile četiri bespilotne letelice Šahed-136 „kamikaze“ iznad mora u blizini luke Odesa.

Vazduhoplovstvo je posebno reklo da je prvi put oborilo Mohadžer-6, veći iranski dron, preneo je list Ukrajinska pravda.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da je nabavka dronova nanela ozbiljan udarac bilateralnim odnosima.

„U odgovoru na takav neprijateljski čin, ukrajinska strana je odlučila da oduzme akreditaciju ambasadoru Irana i da značajno smanji broj diplomatskog osoblja iranske ambasade u Kijevu“, navodi se u saopštenju na svom sajtu.

Poruka je uručena vršiocu dužnosti ambasadora pošto se stalni izaslanik Manučer Moradi trenutno ne nalazi u Ukrajini.

Vojni stručnjaci kažu da bi bespilotne letelice bile korisne Rusiji i za izviđanje i kao municija za lutanje koja može da čeka svoje vreme u lociranju i gađanju odgovarajućih ciljeva.

U avgustu je visoki zvaničnik američke administracije rekao da se Rusija suočila sa „brojnim neuspesima“ sa dronovima iranske proizvodnje nabavljenim od Teherana.