NATO dovodi rezervne trupe na Kosovo na obuku zbog straha od nemira

NATO dovodi rezervne trupe na Kosovo na obuku zbog straha od nemira

NATO je doveo rezervne trupe dodeljene njegovoj mirovnoj misiji KFOR na Kosovo na obuku, rekao je jedan od komandanata misije, pošto se približava krajnji rok u sporu između srpske manjine i vlade koji bi mogao iskri svež nemir.

Regionalni komandant KFOR-a na istoku, pukovnik Kristofer Samulski, rekao je novinarima da su rezerve dovedene „kao deo normalnog planiranja za vanredne situacije”. Samulski je govorio u kampu Bondstil, jednoj od baza KFOR-a.

Američki oficir nije dao nikakve konkretne cifre koliko je rezervnih trupa stiglo na Kosovo, ali je govorio o jedinici „veličine bataljona“. Bataljon obično ima između 500 i 1.000 vojnika.

Protesti kosovskih Srba tokom leta zbog zahteva da koriste državne registarske tablice povećali su nesuglasice između Kosova i Srbije, više od dve decenije nakon što je NATO bombardovao Srbiju kako bi okončao represiju nad albanskom većinom na Kosovu.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine, a Srbi na severu Kosova za svoj glavni grad smatraju Beograd, a ne Prištinu. Oko 3.700 mirovnih snaga NATO-a i dalje je stacionirano u bivšoj srpskoj pokrajini kako bi sprečili nasilje između etničkih Albanaca i Srba.

Blokade na putevima postavljene tokom letnjih protesta uklonjene su tek kada su mirovne snage NATO-a ušle da nadgledaju proces, a Kosovo se složilo da odloži pravilo o izdavanju dozvola, a rok sada ističe 31. oktobra.

U utorak je zamenik komandanta KFOR-a rekao da NATO ne može da isključi nove tenzije na severu kako se rok približava, dodajući da je NATO spreman da dovede više trupa na Kosovo ukoliko tenzije među manjinskim Srbima ponovo buknu.

Samulski je naglasio da su rezervne trupe dovedene na obuku.

„Prvi Fuseleri iz Velike Britanije su ovde kao strateška rezerva, što je normalna proba njihovog ulaska i integracije u normalne operacije“, rekao je Samulski, misleći na britansku pešadijsku jedinicu.

Osim toga, Samulski je rekao da bi KFOR takođe mogao da koristi rezerve van Kosova.

„Pored toga, postoje i druge rezerve koje se nalaze van Kosova i koje imaju različite vremenske okvire u kojima se očekuje da stignu ovde ukoliko Kfor zatraži da postanu raspoložive“, primetio je on.

A oni su dostupni ako smatramo da su potrebni, na osnovu trenutne situacije na terenu“, dodao je Samulski.