Tokom protekle nedelje na jugu Ukrajine deokupirano je 179 naselja

Tokom protekle nedelje na jugu Ukrajine deokupirano je 179 naselja

Odbrambene snage Ukrajine su tokom protekle nedelje oslobodile 179 naselja na desnoj obali Dnjepra ukupne površine više od 4,5 hiljada kvadratnih kilometara.

Relevantnu izjavu dala je Operativna komanda Jug na Fejsbuku, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Na desnoj obali Dnjepra naše snage su tokom protekle nedelje dezauzele 179 naselja ukupne površine više od 4,5 hiljada kvadratnih kilometara. U oslobođenim naseljima i oblastima Mikolajevske oblasti i Hersonske oblasti u toku su stabilizacijske mere, uključujući razminiranje“, navodi se u izveštaju.

Ruske trupe nastavljaju da otvaraju vatru na položaje ukrajinskih snaga i teritorijalnih zajednica koje se nalaze blizu linije kontakta i vrše vazdušno izviđanje.

Pored toga, ruski osvajači napadaju kritičnu infrastrukturu i civilne objekte u pozadinskim područjima.

Neprijatelj je sinoć otvorio vatru sa leve obale Dnjepra iz PVO raketnih sistema S-300. Do sada nije bilo prijavljenih žrtava.

Pod ruskom vatrom sinoć se našao i Nikopoljski okrug. Rusi su ispalili preko 80 MLRS i artiljerijskih projektila na zajednicu Nikopolj i Marhanec.

Oko polovine neprijateljskih projektila pogodilo je grad Nikopolj. Dva civila su povređena. Oštećeno je preko 40 stambenih blokova i privatnih kuća, oko 20 domaćinskih objekata, nekoliko gasovoda i dalekovoda.

Pored toga, neprijatelj je ispalio dve krstareće rakete, kako se navodi, Kh-22, iz ruske oblasti Oril na Čerkasku oblast. Nema prijavljenih žrtava ili razaranja.