SAD pripremaju novi paket odbrambene pomoći od 750 miliona dolara za Ukrajinu

SAD pripremaju novi paket odbrambene pomoći od 750 miliona dolara za Ukrajinu

Očekuje se da će administracija Džoa Bajdena najaviti još 750 miliona dolara pomoći za odbranu i bezbednost Ukrajini.

To su izjavila dva američka zvaničnika upoznata s tim, koji su razgovarali za Rojters, prenosi Ukrinform.

„Jedan od zvaničnika je rekao da se još uvek donose konačne odluke o kombinaciji opreme“, navodi se u izvještaju.

Viši pomoćnik u Kongresu rekao je da će oprema koja će biti objavljena verovatno uključivati teške kopnene artiljerijske sisteme za Ukrajinu, uključujući haubice.

Predsjednik će moći da odobri prenos artikala i usluga iz američkih akcija bez odobrenja Kongresa jer će se finansirati korišćenjem predsedničkog ovlašćenja za povlačenje sredstava, kako prenosi Ukrinform.

Bela kuća je prošle nedelje saopštila da je obezbjedila više od 1,7 milijardi dolara bezbednosne pomoći Ukrajini od invazije na Ukrajinu 24. februara koju Rusija naziva „specijalnom vojnom operacijom“. Pomoćnik Kongresa rekao je da su neki poslanici obavešteni u poslednja 24. sati o predstojećoj najavi, koja se očekivala u narednih 24 do 48 sati.

Isporuke oružja su uključivale odbrambene protivvazdušne rakete Stinger i protivtenkovske rakete Javelin, kao i municiju i pancire.

Kako je Ukrinform ranije izvestio, ukupan iznos vojne pomoći koji je već dodeljen Ukrajini iznosi 2,4 milijarde dolara, uključujući 1,7 milijardi dolara od prvog dana ruske invazije u punom obimu.

Ostavite odgovor