SAD nudi nagradu od 5 miliona dolara za irsku kriminalnu porodicu

SAD nudi nagradu od 5 miliona dolara za irsku kriminalnu porodicu

Američki Stejt department je u utorak objavio nagradu od 5 miliona dolara za informacije koje su dovele do hapšenja Kristija Kinahana i njegovih sinova Danijela Kinahana i Kristofera Kinahana mlađeg. Trio je optužen za zavjeru radi učešća u „transnacionalnom organizovanom kriminalu“, uključujući trgovinu drogom i oružjem. , ubistvo i pranje novca.

Nagradu nudi američka agencija za borbu protiv droga u partnerstvu sa irskom An Garda Siochanom i britanskom nacionalnom agencijom za kriminal. Ova odredba takođe stavlja porodicu na listu Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD, zamrzavajući svu imovinu koju imaju u američkim bankama.

Veruje se da je stariji Kinahan jedan od najbogatijih gangstera u Irskoj, sa neto vrednošću od približno 54 miliona dolara (50 miliona evra). Porodica kriminalaca počela je da se bavi dilanjem heroina i kokaina u Dablinu 1990-ih i od tada se proširila u masivni zločinački poduhvat, generišući preko 1,1 milijardu dolara (1 milijardu evra) nezakonito stečenih prihoda.

Vjeruje se da je grupa počinila najmanje 12 ubistava. Bave se i legalnim aktivnostima, poput organizovanja bokserskih borbi visokog profila. Sva trojica žive u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sa kojima Irska nema ugovor o ekstradiciji, kako prenosi RT.

Irski premijer Majkl Martin rekao je da će njegova vlada razmisliti o tome da doda sopstvenu finansijsku nagradu u zamenu za informacije o bandi, nazvavši obračun predvođen SAD „veoma, veoma značajnim“. Njegov zamenik Leo Varadkar se složio, priznajući da, iako davanje nagrada za informacije nije nešto što se obično radi, „ako mislite na cenu za naciju onoga što čine zločinački poduhvati, davanje nagrade za informacije verovatno ima smisla“.

Ostavite odgovor