Finska planira da zatvori granicu za ruske turiste

Finska planira da zatvori granicu za ruske turiste

Za 29. septembar je predviđeno da finska vlada usvoji principijelnu odluku koja će značajno smanjiti broj Rusa koji putuju u Finsku, izveštava list Helsingin Sanomat, piše „Evropska istina“.

Prema pisanju lista, nova granična pravila trebalo bi da stupe na snagu u noći sa četvrtka na petak, ukoliko vlada danas na sednici koja počinje u 13 časova ne promeni ranije dogovoreni raspored.

Prema preliminarnim procenama, dolazak Rusa u Finsku može se smanjiti na polovinu sadašnjeg nivoa, ali je teško proceniti efekat. Efekat može biti manji.

Vlada će odluku saopštiti na konferenciji za novinare posle sednice Vladinog saveta oko 13.15 časova.

Na skupu će govoriti ministar spoljnih poslova Peka Haavisto, ministarka unutrašnjih poslova Krista Mikonen i šef Jedinice granične inspekcije Tuomas Laosmaa iz granične straže.

Prema pisanju lista, nova politika podseća na graničnu praksu iz ere korona virusa, samo što se ograničenja ulaska u zemlju odnose samo na Ruse, a razlozi za odbijanje ulaska u zemlju su drugačiji.

Dakle, u osnovi će granica biti zatvorena za Ruse, ali i dalje možete ući u zemlju iz mnogo posebnih razloga. U praksi, granica je zatvorena samo za turiste.

Posebni razlozi za ulazak u zemlju definisani su manje-više na isti način kao iu periodu pandemije. Kao i do sada, Rusi će moći da posećuju iz porodičnih razloga. Oni će takođe moći da uđu u Finsku da studiraju i obavljaju neophodne poslove. Diplomate su među posebnim grupama. Na listi postoje i drugi valjani razlozi. Po ovom osnovu, na primer, predstavnici opozicije mogu da uđu u zemlju.

Za sve putnike biće primenjen individualni pristup.

O odbijanju ulaska u zemlju biće upisan u pasoš i, po sopstvenom nahođenju, viza će se poništiti ako su po novim propisima istekli razlozi za njenu važnost.

To znači da su vize Rusa koji dolaze u Finsku kao turisti u suštini nevažeće. U ovom slučaju, putnik više ne može da uđe na teritoriju EU, na primer, sa granice druge zemlje šengenske zone sa vizom koju izdaje Finska.

Finska je bila jedina zemlja EU preko čije kopnene granice su ruski turisti stigli u druge zemlje šengenske zone. Baltičke zemlje i Poljska su ranije u septembru blokirale ulazak ruskih turista.

Kako je saopšteno, tokom 19-25. septembra 66.000 Rusa je ušlo u zemlje Evropske unije iz Rusije, što je 30 odsto više nego nedelju dana ranije – nalet se poklopio sa najavom ruskih vlasti o takozvanoj delimičnoj mobilizaciji. Treba napomenuti da je Ruska Federacija rasporedila mobilni mobilizacioni punkt na granici sa Finskom.