Evropski parlament odobrio je jedinstven standard za punjače za sve gedžete

Evropski parlament odobrio je jedinstven standard za punjače za sve gedžete

Evropski parlament odobrio je nova pravila koja uvode jedinstven standard za punjače za male elektronske uređaje kao što su pametni telefoni i tableti, piše „Evropska istina“.

Novi zakon znači da će od jeseni 2024. USB tip-C biti standardni priključak za punjenje pametnih telefona, tableta, e-knjiga, tastatura, kompjuterskih miševa, GPS uređaja, digitalnih kamera, slušalica i slušalica, ručnih konzola za video igre i prenosivi zvučnici.

Počevši od 2026., USB-C će postati norma i za punjače za laptopove.

Prema novim pravilima, potrošači više neće morati da kupuju različite punjače svaki put kada kupe novi uređaj, jer će moći da koriste jedan punjač za niz malih i srednjih prenosivih elektronskih uređaja.

Svi uređaji koji podržavaju brzo punjenje sada će imati istu brzinu punjenja, omogućavajući korisnicima da pune svoje uređaje istom brzinom sa bilo kojim kompatibilnim punjačem.

Savjet EU će morati zvanično da odobri direktivu pre njenog objavljivanja u Službenom listu EU. On će stupiti na snagu 20 dana nakon objavljivanja.

Države članice će tada imati 12 meseci da prenesu pravila i 12 meseci nakon završetka perioda transpozicije da ih primene. Nova pravila se neće primenjivati na proizvode stavljene na tržište prije datuma primene novih pravila.