Pogođen manastir iz 17. vijeka na istoku Ukrajine

Pogođen manastir iz 17. vijeka na istoku Ukrajine

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je u napadu ruskih snaga na istoku Ukrajine 4. juna pogođen manastir iz ranog 17. vijeka.

Rusko Ministarstvo odbrane negiralo je odgovornost, optužujući ukrajinske trupe da su zapalile manastir Svih Svetih prilikom povlačenja.

Manastirski kompleks pripada Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi – Moskovske patrijaršije i nalazi se u blizini ruskih pozicija u istočnom Donjecku, jednom od dva regiona Rusija pokušava da zauzme.

Na snimku koji je Zelenski objavio na zvaničnoj Telegram i Facebook stranici može se vidjeti plamen koji prodire kroz drvene zidove crkve.

Agencija Reuters prenijela je da nije mogla odmah da provjeri autentičnost snimka.

„Ruska artiljerija je danas ponovo pogodila drveni manastirski skit Svih Svetih Svjatogorske lavre u Donjeckoj oblasti. Uništila je manastir Svih Svetih koji je osvještan 1912. godine. Prvo je uništen u sovjetsko vreme. Kasnije je obnovljen, da bi ga sada spalila ruska vojska“, napisao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski je pozvao na isključivanje Rusije iz agencije Ujedinjenih nacija za kulturu, nauku i obrazovanje – UNESCO i dodao da na tom mjestu nije bilo vojnih ciljeva.

„Svaka crkva koju je Rusija zapalila u Ukrajini, svaka škola koja je dignuta u vazduh, svako uništeno spomen obilježje dokazuje da Rusiji nije mjesto u UNESCO-u“, naveo je Zelenski.

Monaško naselje Svjatohirsk Lavra datira iz 1627. godine. Manastir Svih Svetih je izgrađen od drveta 2009. godine da bi zamijenio onaj koji je uništen 1947. godine.

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije, koja je ostala lojalna Moskvi nakon raskola 2019. godine, saopštila je prošlog mjeseca da će raskinuti veze sa Moskvom zbog invazije na Ukrajinu.