Napadi Rusije na infrastrukturu Ukrajine su eskalacija u ratu

Napadi Rusije na infrastrukturu Ukrajine su eskalacija u ratu

Ciljani raketni udari Rusije na kritičnu infrastrukturu u Ukrajini sramna su eskalacija ovog brutalnog rata, rekla je ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild na sastanku Saveta bezbednosti UN.

„Da budemo jasni: ovo su napadi na kritičnu infrastrukturu. I oni su sramna eskalacija u ionako brutalnom, neopravdanom ratu Rusije“, rekla je ona.

Ona je napomenula da Putin „očigledno koristi zimu“ da nanese ogromnu patnju ukrajinskom narodu. Tomas-Grinfild je takvu strategiju nazvala „nehumanom“, dodajući da joj je Moskva pribegla usred niza neuspeha na bojnom polju, prenosi Ukrinform.

Ona je rekla da su napadi Rusije toliko opsežni da su prekinuli spoljno napajanje ukrajinskih nuklearnih elektrana i stvorili ozbiljne rizike u nuklearnim objektima u Ukrajini.

Tomas-Grinfild je pozvala UN da „jasno i nedvosmisleno” osude ruske akcije i naglasio potrebu da se postigne stvaranje mehanizma za odgovornost.

„Moramo učiniti sve što je u našoj moći da podržimo ukrajinski narod“, rekla je ona.

Savet bezbednosti UN u sredu je održao hitan sastanak na kojem je razgovarano o ruskim raketnim udarima na kritičnu infrastrukturu Ukrajine.