Zaraze virusom COVID-a u Kini su dostigle rekorde

Zaraze virusom COVID-a u Kini su dostigle rekorde

Kina je u četvrtak prijavila rekordan broj zaraženih COVID-19, a gradovi širom zemlje uveli su lokalizovana ograničenja i druge mjere koje zamračuju izglede za drugu po veličini svetsku ekonomiju.

Porast broja infekcija, na rekordno visokom nivou koji nije primećen od izbijanja epidemije u Šangaju ranije ove godine, umanjuje nade investitora da će Kina uskoro ublažiti rigidnu politiku nulte COVID-19 koja, zajedno sa padom na tržištu nekretnina, izaziva razbijanje privrede.

Ograničenja su takođe uticala na sve frustrirane stanovnike Kine, kao i na proizvodnju u fabrikama, uključujući najveću svetsku fabriku iPhonea, koju su potresli nasilni sukobi između radnika i osoblja obezbeđenja u retkom prikazu neslaganja.

„Vjerujemo da će ponovno otvaranje i dalje biti dugotrajan proces sa visokim troškovima“, napisali su analitičari Nomure u belešci. Brokerska kuća je smanjila svoju prognozu BDP-a za četvrti kvartal na 2,4% u odnosu na prethodnu godinu sa 2,8%, a takođe je smanjila prognozu rasta u cijeloj godini na 2,8% sa 2,9%.

Kinesko rukovodstvo je ostalo pri svojoj politici nulte COVID-19, koja uključuje neka od najstrožih ograničenja na svetu, rekavši da je neophodno spasiti živote i spriječiti da medicinski sistem bude preopterećen.

Međutim, priznajući pritisak na ekonomiju, kabinet je rekao da će Kina iskoristiti pravovremeno smanjenje gotovinskih rezervi banaka i koristiti druge alate monetarne politike kako bi osigurala dovoljno likvidnosti, preneli su državni mediji u srijedu, što je nagoveštaj da će smanjenje stopa obavezne rezerve (RRR) može uskoro doći.

Kina je za srijedu zabeležila 31.444 nova lokalna slučaja COVID-a, čime je oboren rekord postavljen 13. aprila, kada je Šangaj bio u karanteni širom grada koja je trajala dva mjeseca.

Kineske akcije pale su u četvrtak pošto je zabrinutost zbog rekordnog broja slučajeva zasjenila optimizam zbog novih ekonomskih podsticaja.

Dok su zvanični podaci o infekcijama niski prema globalnim standardima, Kina pokušava da iskorijeni svaki lanac zaraze, čineći je globalnom stranom u skladu sa politikom potpisa predsjednika Si Đinpinga.

Kina je nedavno počela da popušta neke mere u vezi sa masovnim testiranjem i karantinom, i pokušava da izbegne sveobuhvatne mere kao što su blokade poput onog uvedenog za 25 miliona stanovnika Šangaja.

Nedavno su gradovi koristili više lokalizovanih i često nenajavljenih zatvaranja. U Pekingu, na primer, brojni stanovnici rekli su da su poslednjih dana primili obaveštenja iz svojih stambenih naselja u kojima su ih obaveštavali o trodnevnom zatvaranju.

Analitičari Nomure procijenjuju da je više od jedne petine ukupnog kineskog BDP-a pod karanteni, cifra koja premašuje veličinu britanske ekonomije.

„Potpuna zatvaranja u šangajskom stilu mogla bi se izbeći, ali bi mogla biti zamenjena češćim delimičnim zatvaranjem u sve većem broju gradova zbog porasta broja slučajeva COVID-a“, napisali su analitičari Nomure. Banka je takođe smanjila svoju prognozu rasta BDP-a za sledeću godinu na 4,0% sa 4,3%.

Grad Džengdžou, gde su radnici ogromne fabrike Fokconn (2317.TV) koja proizvodi iPhone telefone za Apple Inc (AAPL.O) organizovali proteste, najavio je petodnevno masovno testiranje u osam svojih okruga, najnoviji grad u kojem se ožive svakodnevna testiranja za milione stanovnika.