Najviši američki i ruski generali govore prvi put od invazije na Ukrajinu

Najviši američki i ruski generali govore prvi put od invazije na Ukrajinu

Najviši američki vojni oficir, general Mark Mili, razgovarao je telefonom sa načelnikom ruskog generalštaba Valerijem Gerasimovim, saopštio je Pentagon u četvrtak, što je prvi razgovor između njih dvojice od invazije Rusije na Ukrajinu u februaru.

„Vojni lideri su razgovarali o nekoliko pitanja vezanih za bezbjednost i složili su se da linije komunikacije budu otvorene“, rekao je portparol Milija, predsedavajućeg Združenog generalštaba SAD.

„U skladu sa dosadašnjom praksom, pojedini detalji njihovog razgovora će biti privatni“, dodao je portparol.

U američkom vojnom očitanju nisu pomenuta nikakva konkretna pitanja o kojima se razgovaralo.

Novinska agencija RIA, pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane, rekla je da su dvojica vojnih lidera razgovarali o pitanjima od „zajedničkog interesa“, uključujući Ukrajinu.

Poziv je održan nakon što je američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao sa svojim ruskim kolegom prošle nedelje, a šef Pentagona je pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini, kako prenosi Rojters.

Sjedinjene Države i Rusija uspostavile su telefonsku liniju otkako je invazija – koju Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“ – počela 24. februara da bi sprečile pogrešnu procenu i bilo kakvo širenje sukoba.

Vruća linija za „dekonfliktnost“ je otvorena telefonska linija sa sedištem u sedištu Evropske komande u Štutgartu u Nemačkoj i pripada generalu vazduhoplovnih snaga Todu Voltersu, koji predvodi sve američke snage u Evropi.

Govoreći u Briselu u četvrtak, Volters je rekao da se nada da je razgovor između Milija i Gerasimova korak bliže diplomatskom rešenju u Ukrajini.

Ipak, čini se da je malo zamaha na diplomatskom frontu, više od dva meseca nakon početka ruske invazije, koja je ostavila hiljade mrtvih ili povređenih, sve gradove pretvorila u ruševine i primorala više od 5 miliona ljudi da pobegnu u inostranstvo.

Ostavite odgovor