Rusija zaustavlja dotok gasa u Finsku, kaže da je okončana opsada čeličane Mariupolj

Rusija zaustavlja dotok gasa u Finsku, kaže da je okončana opsada čeličane Mariupolj

Rusija je prekinula isporuku gasa Finskoj u eskalaciji spora oko plaćanja energije sa zapadnim zemljama i proglasila je pobjedu u višenedeljnoj bici za devastiranu čeličanu Azovstal u Mariupolju dok se zalaže za kontrolu nad Donbasom.

Rusija je takođe pokrenula nešto što je izgledalo kao veliki napad da bi zauzela poslednju preostalu teritoriju pod kontrolom Ukrajine u Lugansku, jednoj od dvije provincije koje čine jugoistočni region Donbasa: gde su separatisti koje podržava Rusija već kontrolisali delove teritorije pre invazije 24. februara .
Poslednje ukrajinske snage koje su se sakrile u čeličani Azovstal predale su se u petak, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, čime je okončana najkrvavija opsada rata.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da se u proteklih nekoliko dana predalo 2.439 branilaca, uključujući 531 u poslednjoj grupi.

Ranije je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je ukrajinska vojska rekla poslednjim braniocima u čeličani da mogu da izađu i spasu svoje živote. Ukrajinci nisu odmah potvrdili brojke o Azovstalu.

Ukrajinski generalštab oružanih snaga nije komentarisao tvrdnje Rusije u jutarnjem ažuriranju u subotu.

Završetak borbi u Mariupolju, najvećem gradu koji je Rusija do sada zauzela, daje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu retku pobjedu u invaziji posle niza neuspeha u skoro tri mjeseca borbi.

Zelenski je rekao lokalnoj televiziji da će, iako će borbe biti krvave, a pobeda teška, kraj doći samo diplomatskim putem.

„Za njih su sve ove pobede – okupacija Krima ili Donbasa – veoma privremene. I sve će se to vratiti – pošto je ovo naša teritorija“, rekao je on u subotu.

Potpuna kontrola nad Mariupoljom će Rusiji dati komandu nad kopnenim putem koji povezuje poluostrvo Krim, koje je Moskva zauzela 2014, sa kopnenom Rusijom i oblastima istočne Ukrajine koje drže proruski separatisti.

Crveni krst je saopštio da je registrovao stotine Ukrajinaca koji su se predali u čeličani u Mariupolju kao ratne zarobljenike, a Kijev kaže da želi razmenu zarobljenika. Moskva kaže da će se prema zatvorenicima postupati humano, ali se navodi da ruski političari kažu da neki moraju biti suđeni ili čak pogubljeni.
GASNI SPOR

U međuvremenu, ruski Gasprom (GAZP.MM) zaustavio je u subotu izvoz gasa u susednu Finsku pošto je odbio da pristane na ruske zahtjeve da plaća isporuku ruskog gasa u rubljama zbog zapadnih sankcija uvedenih zbog invazije na Ukrajinu. Taj potez dolazi nekoliko dana nakon što su Finska i Švedska odlučile da podnesu zahtjev za pridruživanje vojnom savezu NATO-a, što je odluka koju je podstakao rat u Ukrajini.

Finski državni veletrgovac gasom Gasum, finska vlada i pojedinačne kompanije koje koriste gas u Finskoj rekli su da su spremni za zatvaranje ruskih tokova i da će zemlja moći da se snađe i bez toga.

Većina evropskih ugovora o snabdevanju izražena je u evrima ili dolarima, a Moskva je prošlog mjeseca prekinula gas Bugarskoj i Poljskoj pošto su one odbile da ispoštuju nove uslove plaćanja.

Pored pokušaja da izoluju Rusiju kroz sankcije, zapadne nacije su pojačale isporuke oružja Ukrajini od invazije. Kijev je u subotu dobio još jedan ogroman podsticaj kada je američki predsjednik Džo Bajden potpisao zakon o pružanju gotovo 40 milijardi dolara vojne, ekonomske i humanitarne pomoći zemlji.

Moskva kaže da zapadne isporuke oružja Kijevu i uvođenje drastičnih sankcija predstavljaju „proki rat“ od strane Sjedinjenih Država i njihovih savjeznika.

Ruska vojska saopštila je u subotu da je uništila veliku pošiljku zapadnog naoružanja u ukrajinskoj oblasti Žitomir, zapadno od Kijeva, koristeći krstareće rakete „Kalibr“ iz mora.

Putin kaže da su ruske trupe angažovane u „specijalnoj vojnoj operaciji“ da demilitarizuju Ukrajinu i oslobode je radikalnih antiruskih nacionalista. Zapadne zemlje to nazivaju ničim izazvanim agresijom.

Hiljade ljudi u Ukrajini je ubijeno, a urbana područja su razbijena u ratu. Skoro trećina stanovnika Ukrajine napustila je svoje domove, uključujući više od 6 miliona onih koji su napustili zemlju.
OFANZIVA U LUGANSKU

Rusija, koja je krajem marta saopštila da svoje vojne napore usmerava na preuzimanje kontrole nad Donbasom, pokrenula je nešto što je izgledalo kao veliki napad za zauzimanje preostale teritorije koju drže Ukrajina u Lugansku.

Regionalni guverner Anska Serhii Gaidai rekao je rano u subotu u postu na društvenim mrežama da Rusija pokušava da uništi grad Sijerodonjeck, a borbe se vode na periferiji grada.

Granatiranje se nastavlja od jutra do vječeri, a takođe i tokom cele noći“, rekao je Gaidai u video postu u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Uprkos tome što su poslednjih nedelja izgubile teren na drugim mjestima, ruske snage su napredovale na frontu u Lugansku.

Grad Sjevjerodonjeck i njegov blizanac Lisičansk preko reke Siverski Donjec čine istočni deo džepa pod kontrolom Ukrajine koji Rusija pokušava da pregazi od sredine aprila nakon što nije uspela da zauzme Kijev.

Rojters

Ostavite odgovor