Ministarstvo odbrane Rusije otkriva detalje o najnovijim udarima na Ukrajinu

Ministarstvo odbrane Rusije otkriva detalje o najnovijim udarima na Ukrajinu

Moskva je potkopala sposobnost Ukrajine da prebaci oružje i vojnike na liniju fronta izvodeći u sredu dalekometne, visoko precizne udare na komandne centre i energetsku infrastrukturu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Cilj štrajkova je ostvaren. Svi naznačeni ciljevi su pogođeni“, rekao je portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov novinarima tokom svog dnevnog brifinga. On je dodao da su akcije aviona, ratnih brodova i kopnenih trupa njegove zemlje „poremetile raspoređivanje ukrajinskih pojačanja, stranog naoružanja, vojne opreme i municije u borbena područja železnicom“.

Konašenkov je insistirao da ruske trupe nisu gađale Kijev. „Sva razaranja koja su prijavile kijevske vlasti izazvale su padajuće rakete koje su [ispaljene] iz stranih i ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane stacioniranih u stambenim područjima ukrajinske prestonice“, rekao je on.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio Rusiju da namerno ubija civile. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je ovu tvrdnju u četvrtak, tvrdeći da Moskva pogađa samo vojne ciljeve.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, koji imaju za cilj da regionima Donjecka i Luganska daju poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022. godine Kremlj je priznao republike Donbasa, koje su se u međuvremenu pridružile Ruskoj Federaciji, kao nezavisne države i zahtevao je da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.