Epidemija ptičjeg gripa uništila je 50,54 miliona ptica u SAD, što je rekord

Epidemija ptičjeg gripa uništila je 50,54 miliona ptica u SAD, što je rekord

Ptičji grip je ove godine u Sjedinjenim Državama uništio 50,54 miliona ptica, što ga čini najsmrtonosnijim izbijanjem u istoriji u zemlji, pokazali su u četvrtak podaci američkog Ministarstva poljoprivrede.

Smrt pilića, ćurki i drugih ptica predstavlja najgoru zdravstvenu katastrofu u SAD do sada, nadmašujući prethodni rekord od 50,5 miliona ptica koje su umrle u epidemiji ptičijeg gripa 2015.

Ptice često umiru nakon što se zaraze. Čitava jata, koja mogu da nadmaše milion ptica na farmama pilića koje nose jaja, takođe se uništavaju da bi se kontrolisalo širenje bolesti nakon što je ptica pozitivna.

Gubitak jata peradi doveo je do rekordno visokih cena za jaja i ćureće meso, pogoršavajući ekonomski bol za potrošače koji se suočavaju sa usijanom inflacijom i poskupljujuće proslave Dana zahvalnosti u četvrtak u Sjedinjenim Državama. Evropa i Britanija takođe trpe svoju najgoru krizu ptičjeg gripa, a neki britanski supermarketi određivali su kupovinu jaja kupcima nakon što je epidemija poremetila snabdevanje.

Epidemija u SAD, koja je počela u februaru, zarazila je jata živine i ptica koje nisu peradi u 46 država, pokazuju podaci USDA. Divlje ptice poput pataka prenose virus, poznat kao visokopatogena ptičja influenca (HPAI), putem izmeta, perja ili direktnog kontakta sa živinom.

„Divlje ptice nastavljaju da šire HPAI širom zemlje dok migriraju, tako da je sprečavanje kontakta između domaćih jata i divljih ptica ključno za zaštitu američke živine“, rekla je Rosemari Sifford, glavni veterinarski službenik USDA.

Poljoprivrednici su se borili da zadrže bolest i divlje ptice van svojih štala nakon povećanja mjera bezbjednosti i čišćenja nakon izbijanja 2015. godine. U 2015. godini, oko 30% slučajeva je direktno praćeno poreklom divljih ptica, u poređenju sa 85% ove godine, rečeno je Rojtersu iz USDA.

Vladini zvaničnici proučavaju infekcije na farmama ćuretina, posebno u nadi da će razviti nove preporuke za sprečavanje infekcija. Turske farme čine više od 70 odsto komercijalnih živinarskih farmi zaraženih u epidemiji, saopštilo je USDA.

Ljudi bi trebalo da izbegavaju nezaštićene kontaktne ptice koje izgledaju bolesno ili su uginule, iako epidemija predstavlja nizak rizik za širu javnost, saopštili su američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti.