Kijev priprema plan za evakuaciju 3 miliona ljudi

Kijev priprema plan za evakuaciju 3 miliona ljudi

Vlasti u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, navodno rade na planu za vanredne situacije koji predviđa evakuaciju približno tri miliona preostalih stanovnika u slučaju da se napajanje električnom energijom potpuno prekine, rekao je lokalni zvaničnik za Njujork tajms.

U članku objavljenom u subotu navodi se da je Roman Tkačuk, direktor bezbednosti za kijevsku opštinsku vladu, upozorio da bi grad „mogao izgubiti ceo naš elektroenergetski sistem“, ako Rusija nastavi da udara na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Prema izveštaju, vlasti u Kijevu očekuju da će, ako dođe do najgoreg, imati najmanje 12 sati unapred pre nego što se mreža potpuno sruši. Tkachuk je objasnio da ako postoje znaci neposrednog neuspeha, „počećemo da obaveštavamo ljude i zahtevamo od njih da odu. ”

Ukoliko se ukrajinska prestonica suoči sa potpunim nestankom struje, ne bi bilo ni vodosnabdevanja, a i kanalizacija bi se zaustavila, upozorio je zvaničnik. On je, međutim, požurio da uveri da je situacija trenutno pod kontrolom i da nema egzodusa stanovnika grada.

Kako se približava zima, kijevske vlasti pripremaju oko 1.000 skloništa za grejanje koja mogu poslužiti kao bunkeri tokom ruskih udara.

U pokušaju da spreči nekontrolisane kvarove, ukrajinska nacionalna energetska kompanija je u poslednjih nekoliko nedelja nametnula neprestana isključenja struje u nekoliko regiona, uključujući glavni grad.

U svom saopštenju u subotu, Ukrenergo je objasnio da su mere potrebne kako bi se „obezbedilo održivo balansiranje elektroenergetskog sistema i izbegle ponovljene nesreće“ koje utiču na nacionalnu elektroenergetsku mrežu.

Početkom oktobra, Moskva je izvela masovne raketne udare dugog dometa i „kamikaze bespilotne letelice“ na ukrajinske vojne, energetske i komunikacione objekte. To je usledilo nakon onoga što je ruski predsednik Vladimir Putin nazvao nizom „terorističkih napada“ koje je Kijev organizovao na ruskom tlu, uključujući bombaški napad kamionom koji je oštetio Krimski most, stratešku vezu koja povezuje poluostrvo sa kopnom. Takva taktika, rekao je Putin, predstavlja pretnju za Rusiju i ne može ostati bez odgovora.

Prema ukrajinskim vlastima, čak 40% energetske infrastrukture zemlje je oštećeno ili uništeno kao rezultat.