Kijev se bori sa najvećim nestankom struje u ratu do sada

Kijev se bori sa najvećim nestankom struje u ratu do sada

Više od dvije trećine ukrajinske prestonice i dalje je bilo bez struje u četvrtak ujutru, a deo stanovnika nije imao tekuću vodu, dan nakon što su ruski raketni udari izazvali najveće nestanke u Kijevu u poslednjih devet mjeseci rata.

Prestonica je bila jedna od glavnih meta najnovijeg talasa napada na energetske objekte koji su prekinuli struju u mnogim regionima i učinili hitnim nestancima struje neophodnim u drugim da bi se uštedela energija i omogućile popravke kako nastupa zima.

Temperatura je preko noći pala ispod nula stepeni Celzijusovih u gradu koji je pre rata imao 2,8 miliona stanovnika i gde već pada sneg, a ulice su zaleđene.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da električari i serviseri čine sve da se struja vrati „što je brže moguće“, ali će oporavak u velikoj meri zavisiti od ukupnog energetskog „balansa“ nacionalne mreže.

Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je da je obnovljeno snabdevanje strujom u oblastima Kirovograd i Vinica.

Na jugu, guverner Nikolajevske oblasti Vitali Kim apelovao je na Ukrajince da budu što štedljiviji u upotrebi vlasti.

„Potrošnja je jutros rasla (što je logično), nema dovoljno kapaciteta u sistemu da se uključi za više potrošača!!“, napisao je on u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

„Energetski sistem je ujedinjen kao i svi mi! Ako ste ugasili nekoliko nepotrebnih svetala, to je zaista važno!!!“