Španski tinejdžer pozdravljen nakon što je ušao u istoriju Svjetskog prvenstva

Španski tinejdžer pozdravljen nakon što je ušao u istoriju Svjetskog prvenstva

Španski vezista Gavi urezao je svoje ime u knjige istorije u rušenju svog tima od Kostarike rezultatom 7-0 na Svjetskom prvenstvu u Kataru, postavši najmlađi strelac na turniru od Pelea 1958. godine.

Gavi je pokazao vrhunsku predstavu dok je Španija u srijedu započela svoju kampanju sa stilom.

Sa samo 18 godina i 110 dana, as Barselone postao je najmlađi igrač koji je nastupio za Španiju na Svjetskom prvenstvu ili Evropskom prvenstvu.

Ušao je u dalju istoriju elegantnim finišom za peti gol Španije, stigavši do ivice peterca prije nego što je spoljnom stranom desne noge poslao loptu van stative.

Ovaj udarac je učinio Gavija najmlađim strelcem Svetskog prvenstva od kada je Pele bio na meti za Brazil u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 1958. godine, kada je imao 17 godina i 239 dana.

Prije toga, Meksičanin Manuel Rosas postigao je gol na inauguracionom Svetskom prvenstvu 1930. sa 18 godina i 93 dana, čime je postao drugi najmlađi na listi svih vrijemena.

„Zaista sam srećan što sam osvojio MVP-a, ali danas smo svi odigrali zaista odličnu utakmicu i zaista sam srećan zbog svih njih“, rekao je Gavi o pobjedi svog tima.

„Znam da sam najmlađi u timu i da poštujem sve, ali na terenu je drugačije i dajem sve od sebe. Ponosan sam što sam na tom podijumu.”

Pod rukovodstvom bivše međunarodne zvezde Luisa Enrikea, španski tim spaja mlade talente Gavija i saigrača iz Barselone Pedrija sa iskusnijim trenerima kao što je Serhio Buskets.

Ubedljiva pobjeda Španije na stadionu Al Tumama u Dohi znači da vode u Grupi E sa tri boda, ispred Japana sa gol-razlikom.

Japanci su izneli veliku nevolju kada su se ranije u sredu vratili i pobedili Nemačku sa 2-1.

Španija i Njemačka se sledeći put sastaju u blokbaster okršaju u nedjelju, istog dana kada se Japan suočava sa Kostarikom.