Generalni sekretar NATO-a: Bahmut bi mogao pasti u narednim danima

Generalni sekretar NATO-a: Bahmut bi mogao pasti u narednim danima

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da bi ukrajinska odbrana Bahmuta mogla biti poražena narednih dana, ali to ne mora nužno biti prekretnica u ratu.

On je to rekao kada je u sredu stigao na sastanak ministara odbrane zemalja EU u Stokholmu, javlja dopisnik „Evropske pravde”.

Prema Stoltenbergovim rečima, poslednjih meseci vode se žestoke borbe oko Bahmuta, dok Rusija u ovom pravcu baca novo ljudstvo i tehniku.

„Ono što Rusiji nedostaje u kvalitetu, pokušavaju da nadoknade kvantitetom. Pretrpeli su velike gubitke. Ali istovremeno, ne možemo isključiti da bi Bahmut na kraju mogao pasti u narednih nekoliko dana“, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, ako do toga dođe, to neće nužno predstavljati prekretnicu u ratu.

„Ovo samo naglašava da ne treba da potcenjujemo Rusiju. Treba da nastavimo da podržavamo Ukrajinu“, primetio je generalni sekretar Alijanse.

Dan ranije, britanski obaveštajci su izvestili da ukrajinska odbrana Bahmuta nastavlja da iscrpljuje snage ukrajinskih branilaca i ruskih osvajača.

Zapadni obaveštajci procenjuju gubitke Rusije među poginulima i ranjenima u borbama za grad Bahmut poslednjih mjeseci na 20-30 hiljada plaćenika privatne vojne kompanije „Vagner“.