EU je Ukrajini već obezbjedila 22 milijarde evra pomoći

EU je Ukrajini već obezbjedila 22 milijarde evra pomoći

Prema riječima glavnog diplomate Evropske unije Žozepa Borela, ukupna vojna pomoć bloka Ukrajini već iznosi 22 milijarde evra.

Kako prenosi „Evropska istina”, on je to rekao uoči sastanka ministara spoljnih poslova „Grupe sedam” u Njemačkoj u četvrtak.

„Evropska unija je već izdvojila 22 milijarde evra za podršku Ukrajini – 22 milijarde evra. I ne uzimam u obzir vojnu podršku koju na bilateralnoj osnovi pružaju države članice“, rekao je on.

Vrhunski diplomata EU je pojasnio da suma koju je naveo uključuje tri milijarde evra izdvojenih kroz Evropski instrument za očuvanje mira, a preostalih 19 milijardi EU i zemlje članice su izdvojile „za finansijsku i ekonomsku podršku Ukrajini“.

„Zima se bliži, a Putin čeka da „general Zima“ podrži rusku vojsku. Sada, više nego ikada, moramo da podržimo Ukrajinu i ukrajinski narod. Oni se bore, brane svoju zemlju, a mi imamo moralnu obavezu da podržite ih“, naglasio je Borel.

Kako je saopšteno, Evropska komisija je pripremila tri načina na koja zemlje Evropske unije mogu finansijski da podrže Ukrajinu u uslovima rata sa Rusijom – oni bi trebalo da budu razmotreni na sastanku ministara finansija u četvrtak.