Koalicija G7 pristala je da odredi fiksnu cijenu ruske nafte

Koalicija G7 pristala je da odredi fiksnu cijenu ruske nafte

Grupa sedam bogatih nacija i Australija dogovorile su se da postave fiksnu cenu kada finaliziraju gornju granicu cene ruske nafte kasnije ovog mjeseca, umjesto da usvoje promenljivu stopu, rekli su izvori u četvrtak.

Američki zvaničnici i zemlje G7 vodili su intenzivne pregovore poslednjih nedjelja oko plana bez presedana da se postavi ograničenje cijena na isporuke nafte na moru, koje bi trebalo da stupi na snagu 5. decembra – kako bi se osigurale sankcije EU i SAD koje imaju za cilj ograničavanje Moskve sposobnost da finansira svoju invaziju na Ukrajinu ne guši globalno tržište nafte.

„Koalicija se složila da će ograničenje cijena biti fiksna cijena koja će se redovno revidirati, a ne popust na indeks“, rekao je izvor iz koalicije, koji nije bio ovlašćen da govori javno. „Ovo će povećati stabilnost tržišta i pojednostaviti poštovanje minimizirati opterećenje učesnika na tržištu“.

Sama početna cijena nije određena, ali bi trebalo da bude u narednim nedjeljama, rekli su više izvora. Koalicioni partneri su se složili da redovno pregledaju fiksnu cijenu i revidiraju je po potrebi, rekao je izvor, ne otkrivajući dalje detalje.

Vezanje cijene kao popusta za neki indeks bi dovelo do prevelike volatilnosti i potencijalnih kolebanja cena, dodao je izvor.

Koalicija je zabrinuta da bi plivajuća cena vezana ispod međunarodnog standarda Brent mogla omogućiti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da igra mehanizam smanjenjem ponude, rekao je drugi izvor koji poznaje diskusiju.

Putin bi mogao imati koristi od sistema promjenjivih cijena jer bi i cijena nafte u njegovoj zemlji porasla ako bi brent skočio zbog smanjenja nafte iz Rusije, jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte. Loša strana dogovorenog sistema fiksnih cena je to što će zahtevati više sastanaka koalicije i birokratije da bi ga redovno pregledali, rekao je izvor.

Američka sekretarka finansija Dženet Jelen i drugi zvaničnici G7 tvrde da će ograničenje cena, koje bi trebalo da počne 5. decembra za sirovu i 5. februara za naftne derivate, stisnuti finansiranje Rusiji bez smanjenja snabdevanja potrošačima. Rusija je rekla da će odbiti da isporučuje naftu zemljama koje postavljaju gornje granice cijena.

Usluge otpreme žele da vide više detalja o planu G7 koji treba da stupi na snagu za mjesec dana.

Stabilno ograničenje cena moglo bi omogućiti osiguravačima da sigurnije prelaze ugovore i iniciraju nove bez straha da bi cenu mogle da koriguju zemlje koje kupuju rusku naftu, što bi potencijalno moglo da izloži osiguravače sankcijama.

Trezor ili ambasade članica koalicije, koje uključuju bogate zemlje G7, Evropsku uniju i Australiju, nisu bile dostupne odmah.