Eksplozije potresle Kijev tokom posjete šefa UN

Eksplozije potresle Kijev tokom posjete šefa UN

Ukrajinski predsjednik Zelenski optužio Rusiju da je napala prestonicu „odmah posle” njegovih razgovora sa Antoniom Guterešom.

Najmanje pet krstarećih raketa pogodilo je Kijev u četvrtak uveče, tvrdi predsjednik Vladimir Zelenski, optužujući Moskvu da je izvršila napad da namjerno „ponizi“ Ujedinjene nacije dok je generalni sekretar Antonio Gutereš posijetio ukrajinsku prestonicu.

„Ovo mnogo govori o pravom odnosu Rusije prema globalnim institucijama, o naporima ruskog rukovodstva da ponizi UN i svemu što ta organizacija predstavlja“, rekao je Zelenski u svom obraćanju u četvrtak uveče.

Ukrajinske službe za hitne slučajeve prvobitno su saopštile da je neutvrđen „objekat“ pogođen u gradskom okrugu Ševčenko, dok je obližnja stambena zgrada pretrpela oštećenja na nižim spratovima. Nije bilo izveštaja o žrtvama, ali su ukrajinske vlasti kasnije saopštile da je najmanje 10 ljudi povređeno u oštećenom neboderu od 25 spratova, dok su mediji podelili fotografije vatrogasaca koji rade na licu mjesta.

Prema nekim izveštajima, neimenovani objekat je možda bio fabrika za razvoj i proizvodnju projektila Artem, a Gardijan tvrdi da je fabrika evakuisana i da je prazna od februara.

Zvaničnici u Moskvi tek treba da komentarišu ovo pitanje, pošto se navodni udar dogodio oko 20 časova, nakon večernjeg brifinga za štampu portparola ruske vojske general-majora Igora Konašenkova. Ako bude potvrđeno, to ne bi bio prvi put da je Rusija pokrenula napade na vojne objekte u i oko Kijeva, uključujući fabriku za proizvodnju oklopnih vozila pre dvije nedelje.

Ranije u četvrtak, generalni sekretar UN Antonio Gutereš sastao se sa Zelenskim i obišao Kijev i njegova predgrađa, a ukrajinski zvaničnici su mu pokazali mesta navodnih „ratnih zločina“ koje je počinila Rusija. Nakon što je čuo izveštaje o novom „napadu na Kijev“, šef UN je rekao da me je to „šokiralo, ne zato što sam ovde, već zato što je Kijev sveti grad i za Ukrajince i za Ruse“, navodi Rojters.

Gutereš je u utorak posetio Moskvu radi razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o ukrajinskoj krizi. Razgovarali su o situaciji na terenu, a Putin je šefu UN-a Moskve objasnio razloge za pokretanje vojne operacije u Ukrajini.

Rusija je napala Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtijevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Ostavite odgovor