Tesla povlači 40.000 američkih vozila zbog potencijalnog gubitka pomoći za servo upravljač

Tesla povlači 40.000 američkih vozila zbog potencijalnog gubitka pomoći za servo upravljač

Tesla Inc (TSLA.O) povlači nešto više od 40.000 vozila modela S i modela Ks 2017-2021. koja mogu da dožive gubitak pomoći za servo upravljač tokom vožnje po neravnim putevima ili nakon udarca u rupu.

Proizvođač električnih vozila sa sjedištem u Teksasu objavio je bežično ažuriranje softvera za ponovnu kalibraciju sistema nakon što je 11. oktobra počeo da izdaje ažuriranje radi bolje detekcije neočekivani obrtni moment pomoći pri upravljanju.

Nacionalna uprava za bezbjednost saobraćaja na autoputu saopštila je da gubitak asistencije servo upravljača može zahtevati veći napor pri upravljanju, posebno pri malim brzinama, povećavajući rizik od sudara.

Tesla je saopštio da je identifikovao 314 vozila upozorenja za ovo stanje među vozilima u SAD koja bi mogla biti povezana sa opozivom, ali je rekao da nije svestan bilo kakvih povreda ili smrti povezanih sa ovim stanjem.

Proizvođač automobila je rekao da je od 1. novembra više od 97% opozvanih vozila instaliralo ažuriranje koje je već rešilo problem povlačenja.

Odvojeno, Tesla povlači 53 spoljašnja bočna retrovizora modela S 2021 koji su napravljeni za evropsko tržište i koji nisu u skladu sa američkim zahtevima za „vidljivost unazad“. Ogledala su postavljena tokom posjeta službi u SAD.

Tesla je izdao 17 kampanja povlačenja u 2022. pokrivajući 3,4 miliona vozila.