U Grčkoj avio-kompanije otkazuju letove zbog štrajka širom zemlje

U Grčkoj avio-kompanije otkazuju letove zbog štrajka širom zemlje

Glavne grčke avio-kompanije najavile su otkazivanje domaćih i međunarodnih letova i pomeranje za srijedu zbog štrajka širom zemlje, prenenosi agencija AR.

Očekuje se da će 24-časovni štrajk, koji su pozvali sindikati privatnog i javnog sektora, zaustaviti većinu usluga širom zemlje i poremetiti javni prevoz u većim gradovima.

Sindikati traže povećanje minimalne zarade koja trenutno iznosi nešto više od 700 evra mjesečno za plaćene radnike i smanjenje poreza.

„Radnici naše zemlje, kako u javnom tako iu privatnom sektoru, bore se sa visokim cenama koje guše domaćinstva i građane“, navodi se u saopštenju konfederacije sindikata javnog sektora ADEDI.

U saopštenju se navodi da visoki troškovi struje, goriva i osnovnih dobara smanjuju plate radnika.

Aegean Airlines i njegova podružnica Olimpic Air najavili su otkazivanje 50 domaćih letova i izmijenili raspored još 42 leta, većinom međunarodnih.

Kontrolori letenja planiraju da stupe u štrajk u sredu, obustavljajući rad na šest sati od 10.00 do 16.00 časova po lokalnom vremenu.

Očekuje se da će članovi sindikata civilnog vazduhoplovstva učestvovati u 24-časovnom štrajku.

Podsetimo, na inicijativu sindikata IG Metall, u noći na subotu, 29. oktobra, uslijedili su štrajkovi upozorenja zaposlenih u jednom broju preduzeća metalurgije i elektro industrije u Njemačkoj.