Musk isporučuje prvi Tesla kamion, ali nema ažuriranja o proizvodnji, cijenama

Musk isporučuje prvi Tesla kamion, ali nema ažuriranja o proizvodnji, cijenama

Izvršni direktor Tesla Inc (TSLA.O) Elon Musk isporučio je u četvrtak prvi teški poluprikolice kompanije PepsiCo (PEP.O) ne ponudivši ažurirane prognoze o cenama kamiona, planovima proizvodnje ili količini tereta mogao vući.

Musk, koji se pojavio na bini na događaju u Teslinoj fabrici u Nevadi, rekao je da će kamion na duge relacije na baterije smanjiti emisiju štetnih gasova na autoputu, nadmašiti postojeće dizel modele po snazi i sigurnosti i dati tehnologiju brzog punjenja koju bi Tesla koristio u svom predstojeći Cibertruck pickup.

„Ako ste kamiondžija i želite najbolju opremu na putu, to je to“, rekao je Mask, napominjući da je prošlo pet godina otkako je Tesla najavio da razvija potpuno električni kamion. Ipak, stručnjaci iz industrije i dalje su skeptični da električni kamioni na baterije mogu ekonomično da podnesu napor prenošenja teških tereta stotinama milja.

Na Muskovom prvom Teslinom otkriću otkako je preuzeo Tviter – akvizicija za koju neki investitori brinu da je postala ometajući – kompanija nije objavila cene za Semi, dala detalje o varijantama kamiona koji je prvobitno projektovala ili dala prognozu za isporuke PepsiCo-u ili drugim kupcima. Tesla je rekao da će početi da koristi Semi za isporuku delova u svoju fabriku u Fremontu u Kaliforniji.

Tesla je 2017. rekao da će verzija Semi-a od 300 milja koštati 150.000 dolara, a verzija od 500 milja 180.000 dolara, ali su Tesline cijene električnih putničkih vozila naglo porasle od tada.

Robin Denholm, predsjednik Tesle, nedavno je rekao da bi proizvođač automobila mogao da proizvede 100 poluproizvoda ove godine. Musk je rekao da će Tesla imati za cilj da proizvede 50.000 kamiona 2024. godine.

PepsiCo, koji je završio svoju prvu tovarnu vožnju sa Tesla kamionom za isporuku grickalica za one koji prisustvuju događaju lansiranja u Nevadi, naručio je 100 kamiona 2017.

Brever Anheuser-Busch (ABI.BR), United Parcel Service Inc (UPS.N) i Valmart Inc (VMT.N) bile su među ostalim kompanijama koje su rezervisale Semi. Tesla nije dao detalje o porudžbinama ili isporukama kupcima, kao ni procenu koliki bi bili ukupni troškovi vlasništva budućih kupaca u poređenju sa dizel alternativama.

Musk je rekao da je Semi radio probne vožnje između Tesline fabrike Sparks u Nevadi i njene fabrike u Fremontu u Kaliforniji. Tesla je rekao da je završio vožnju od 500 milja sa jednim punjenjem, pri čemu su Semi i teret bili ukupno teški 81.000 funti.

Tesla nije otkrio težinu nenatovarenog poluprikolice, jednu ključnu specifikaciju koju su analitičari nadali da će naučiti i važno razmatranje za efikasnost električnih kamiona.

Musk je u prošlosti govorio o mogućnostima potpuno autonomnih kamiona. Tesla nije dao detalje o tome kako će Teslini sistemi za pomoć vozaču funkcionisati u Semi modelu koji je predstavljen u četvrtak ili budućim verzijama.

Prezentacija semi isporuke je završena bez da Musk nije postavljao pitanja, kao što to često čini na Tesla događajima.

„Nije baš impresivno – premeštanje tovara čipsa (prosečna težina po pakovanju 52 grama) ni na koji način se ne može reći da je definitivan dokaz koncepta“, rekao je Oliver Dikson, viši analitičar konsultantske kuće Guidehouse.

Tesla je prvobitno postavio cilj proizvodnje za 2019. za Semi, koji je prvi put predstavljen 2017. U godinama nakon toga, rivali su počeli da prodaju sopstvene kamione na baterije.

Daimler (MBGn.DE) Freightliner, Volvo (VOLVb.ST), startap Nikola (NKLA.O) i Renault (RENA.PA) su među Teslinim konkurentima u razvoju alternativa kamionima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Valmart (VMT.N), na primer, je rekao da je testirao Freightliner-ove eCascadia i Nikoline Tre BEV kamione u Kaliforniji.

Semi je sposoban da se puni od 1 megavata i ima tehnologiju hlađenja tečnosti u kablu za punjenje u ažuriranoj verziji Teslinog Superchargera koji će biti dostupan za Cibertruck, rekao je Musk. Planirano je da Cibertruck krene u proizvodnju 2023. godine.

Kamioni u kategoriji Semi predstavljaju samo 1% prodaje vozila u SAD, ali 20% ukupne emisije vozila, rekao je Tesla.

Tesla je rekao da će druga, buduća vozila koristiti tehnologiju pogona razvijenu za Semi bez davanja detalja. Semi koristi tri električna motora razvijena za Teslinu verziju svog modela S, sa samo jednim od njih uključenim pri brzini na autoputu i ​​dva u rezervi kada kamion treba da ubrza, što je karakteristika koja čini kamion energetski efikasnijim, rekao je Musk. .

„Ova stvar ima ludu snagu u odnosu na dizel kamion“, rekao je Musk. „U suštini to je kao slon koji se kreće kao gepard.“

Na slajdu prikazanom u okviru Muskove prezentacije, Tesla je pokazao sliku budućeg „robotaksija“ u razvoju sa maketom budućeg automobila prekrivenog ceradom.

Prezentacija je održana nakon što su akcije Tesle zatvorene na 194,70 dolara. Akcije su do sada ove godine pale za oko 45%, izgubivši oko 500 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, na oko 615 milijardi dolara.

Među faktorima koje su investitori naveli bili su Muskova prodaja Teslinih akcija da bi finansirao njegovo preuzimanje Tvitera, znaci da je usporavanje globalne ekonomije počelo da smanjuje potražnju za Teslinim automobilima premijum cene, i upozorenje kompanije da možda neće ispuniti svoje cilj da ove godine povećaju isporuke za 50%.