IBM lansira svoj najmoćniji kvantni računar sa 433 kubita

IBM lansira svoj najmoćniji kvantni računar sa 433 kubita

Kompanija International Business Machines u srijedu je saopštila da je lansirala svoj najmoćniji kvantni računar do sada nazvan Osprei, mašinu od 433 kubita koja ima tri puta veći broj kubita nego što je njena mašina Eagle objavila prošle godine.

Broj kubita, ili kvantnih bitova, pokazatelj je snage kvantnog računara koji koristi kvantnu mehaniku, iako različite kompanije za kvantne računare iznose različite tvrdnje o snazi svojih kubita koji se mogu kreirati na mnogo različitih načina.

Očekuje se da će kvantni računari jednog dana ubrzati određene proračune milionima puta brže od najbržih super računara danas.

Dario Gil, IBM-ov direktor istraživanja, rekao je da je IBM i dalje na putu da lansira računar sa preko 1000 kubita, ali radi daljeg skaliranja radi na novom pristupu.

„Dok pomeramo granice veličine Osprei čipa koji najavljujemo, ako ga pogledate, on je već zaista veliki. Sledeće godine, 1000 će biti veoma veliko“, rekao je on. „Dakle, nakon toga smo dizajnirali i projektovali celu arhitekturu za kvantno računarstvo zasnovanu na modularnosti.“

IBM naziva modularni sistem Kvantni sistem dva.

„Kvantni sistem dva je prvi istinski modularni kvantni računarski sistem tako da možete da nastavite da skalirate na sve veće i veće sisteme tokom vremena“, rekao je Gil za Rojters uoči IBM Kvantnog samita ove nedelje. „Modularnost znači da će sami čipovi morati da budu međusobno povezani.“

IBM je rekao da ima za cilj da ovaj sistem bude na mreži do kraja sledeće godine i da će on biti blokovi za „kvantno-centrično superračunanje“ povezivanjem više kvantnih sistema dva. IBM je rekao da bi mogao da napravi sistem sa do 16.632 kubita povezivanjem tri od ova sistema.

IBM ima preko 20 kvantnih računara širom svijeta, a kupci im mogu pristupiti preko oblaka.