Ambasador Svijetskog prvenstva iz Katara osudio homoseksualizam

Ambasador Svijetskog prvenstva iz Katara osudio homoseksualizam

Ambasador Svijetskog prvenstva u Kataru opisao je homoseksualnost kao „oštećenje uma“ u intervjuu njemačkom javnom servisu ZDF samo dvije nedjelje prije otvaranja fudbalskog turnira u zalivskoj državi, ističući zabrinutost zbog tretman konzervativne zemlje prema homoseksualcima i lezbejkama.

Bivši katarski reprezentativac Kalid Salman rekao je njemačkom novinaru u intervjuu da je biti gej „haram“, ili na arapskom zabranjeno, i da ima problem sa djecom koja viđaju gej ljude.

Odlomci televizijskog intervjua prikazani su u ponedeljak u informativnom programu ZDF-a Heute Journal. Ceo intervju, koji je deo dokumentarnog filma, biće prikazan u utorak na ZDF-u.

U Kataru se očekuje oko 1,2 miliona međunarodnih posetilaca na turniru, koji se suočava sa kritikama i skepticizmom od kada je FIFA u decembru 2010. godine izabrala emirat bogat gasom za domaćina. Zabrinutost oko LGBTK turista koji prisustvuju Svetskom prvenstvu takođe je izražena zbog Dugo vremena.

U intervjuu, Salman je takođe rekao da je homoseksualnost „duhovna šteta“.

„Tokom Svetskog prvenstva mnogo toga će doći ovde u zemlju. Hajde da pričamo o homoseksualcima“, rekao je Salman na engleskom, koji je istovremeno sinhronizovan na nemački u TV segmentu. „Najvažnije je da će svi prihvatiti da dolaze ovde. Ali oni će morati da prihvate naša pravila.”

Intervju je prekinuo predstavnik za medije organizacionog komiteta Svijetskog prvenstva nakon što je Salman izneo svoje stavove o homoseksualcima, preneo je ZDF.