Štrajkovi inflacije ometaju vozove, letove u Grčkoj, Belgiji

Štrajkovi inflacije ometaju vozove, letove u Grčkoj, Belgiji

Hiljade demonstranata marširalo je u srijedu ulicama Atine i sjevernog grčkog grada Soluna, dok su radnici javnog i privatnog sektora napustili posao zbog 24-časovnog generalnog štrajka zbog povećanja cijena, jednog od najnovije akcije širom Evrope dok rastuća inflacija pritiska potrošače.

Štrajk je poremetio usluge širom zemlje, a trajekti su bili vezani u luci – prekinuli su veze sa grčkim ostrvima – državne škole su zatvorene, javne bolnice rade sa smanjenim brojem osoblja, a većina javnog prevoza je stala.

Kratki sukobi izbili su između malih grupa demonstranata i policije za nerede na kraju marša u Atini i Solunu, drugom po veličini gradu u Grčkoj. Na oba mesta, male grupe demonstranata bacale su molotovljeve koktele i kamenje na policiju, koja je odgovorila suzavcem i šok bombama. Trenutno nema izveštaja o povređenima.

Evropa se suočila sa nizom protesta i štrajkova u poslednjih nekoliko mjeseci zbog rastućih troškova života. Kako je ruski rat u Ukrajini podigao cijene energije i hrane, radnici od medicinskih sestara preko pilota do osoblja na železnici napustili su posao tražeći plate koje idu u korak sa rastućom inflacijom. Drugi su se pridružili tako što su izašli na ulice kako bi izvršili pritisak na vlade da učine više na ublažavanju rastućih računa čak i kada su evropski lideri usvojili pakete energetske pomoći.

Radnici u Belgiji takođe su u srijedu održali štrajk širom zemlje zbog povećanja troškova života, otežanog saobraćaja kroz veći deo zemlje i ometanja poslovanja dok su radnici postavljali redove za proteste u supermarketima i tržnim centrima.

Glavni sindikati pozivaju na povećanje plata, a ta akcija je dovela do toga da se većina vozova i javnog gradskog saobraćaja svede na minimum i 60 odsto letova otkaže na briselskom aerodromu. Osoblje u oko dve trećine bolnica u francuskom govornom području Valonije i Briselu pridružilo se, uz odložene termine i operacije koje nisu hitne, saopštio je sindikat CSC.

U Britaniji, najveći sindikat medicinskih sestara u zemlji, Kraljevski koledž medicinskih sestara, trebalo bi da u sredu objavi štrajk sa stotinama hiljada svojih članova. Očekuje se da će medicinske sestre podržati prvi štrajk širom zemlje u 106-godišnjoj istoriji sindikata.

Velika Britanija nije imala generalni štrajk skoro jedan vek, ali se nemiri radnika šire na radnim mestima u javnom i privatnom sektoru, pošto je inflacija porasla iznad 10%. Željeznički radnici, poštanski radnici, advokati, osoblje Britanskog Telekoma, radnici na pristaništu i sakupljači smeća su izveli odlaske.

U glavnom gradu Grčke u sredu nisu saobraćali autobusi ili trolejbusi, dok je radila samo jedna od tri linije metroa, sa ograničenom linijom samo do popodneva.

Kontrolori letenja trebalo je da učestvuju u štrajku sa šestočasovnom obustavom rada, ali su morali da ponište tu odluku kasno u utorak nakon što je sud smatrao njihovo učešće nezakonitim. Međutim, avio-kompanije su već otkazale desetine letova, koje nisu mogli da odlože u poslednjem trenutku.

Putnici koji su stizali na međunarodni aerodrom u Atini imali su izuzetno ograničene mogućnosti da uđu u grad, bez autobusa, redovnog taksija, podzemne ili prigradske železnice. Gomile su se okupile kod rent-a-car agencija, dok su drugi pokušavali da krenu međugradskim autobusima, koji su bili jedini vid javnog prevoza koji je još uvek saobraćao.

„Radnici se zajedno sa sindikatima bore protiv povećanja cena koje dave grčka domaćinstva“, kaže GSEE, konfederacija sindikata privatnog sektora, navodeći povećanje cena energenata i osnovnih dobara.

Sindikati su pozvali na povećanje plata i minimalne zarade, koja je nešto više od 700 evra (dolara) mesečno za plaćene radnike, i smelije mere za suzbijanje inflacije.

Inflacija u 19 zemalja koje koriste evro, uključujući Grčku i Belgiju, prošlog meseca je dostigla rekordnih 10,7 odsto, uglavnom zbog viših cena energije. Inflacija je bila nešto niža u Grčkoj od 9,8% u oktobru — što je pad sa 12,1% u septembru — i viša u Belgiji na 13,1%, prema statističkoj agenciji EU Eurostat.

Belgijski sindikati kažu da su cene gasa porasle za 130 odsto za samo godinu dana, struje za 85 odsto i goriva za 57 odsto. Cene hrane su takođe porasle.