Apple smanjuje proizvodnju iPhone 14 Plus zbog slabe potražnje

Apple smanjuje proizvodnju iPhone 14 Plus zbog slabe potražnje

Apple Inc (AAPL.O) smanjuje proizvodnju iPhone 14 Plus i povećava proizvodnju skupljeg iPhone 14 Pro zbog mlake potražnje, saopštila je u utorak kompanija za istraživanje tržišta TrendForce.

Udeo skuplje serije iPhone 14 Pro povećan je na 60% ukupne proizvodnje sa prvobitno planiranih 50%, a mogao bi da poraste na 65% u budućnosti, navodi se u izveštaju.

U izvještaju se takođe navodi da bi rastuće američke kamatne stope mogle smanjiti potrošnju potrošača, potkopavajući potražnju za iPhone uređajima u prvom kvartalu 2023. To bi moglo dovesti do pada proizvodnje od 14% na godišnjem nivou na 52 miliona jedinica.

Analitičari su u prošlosti rekli da su se verzije iPhone-a 14 Pro i Pro Mak prodavale brzim tempom, iako je potražnja za osnovnim modelom, tipično Apple-ovim najprodavanijim, bila ogromna.

Prošlog meseca, kompanija je saopštila da će proizvoditi svoj najnoviji iPhone 14 u Indiji, pošto tehnološki gigant premešta deo svoje proizvodnje iz Kine kako bi zaštitio rizike koji proizilaze iz rastućih tenzija između Vašingtona i Pekinga.

TrendForce procijenjuje da će udeo Apple-ove proizvodnje iz Indije premašiti 5% u 2023. i rasti tokom godina.