Zemlja EU podiže crvenu zastavu zbog ograničenja cijena energije

Zemlja EU podiže crvenu zastavu zbog ograničenja cijena energije

Evropska unija će možda ostati bez zaliha energije nakon uvođenja ograničenja cena gasa, rekao je luksemburški premijer Gzavije Betel po dolasku na samit bloka u Pragu u petak.

„Sprovođenje ograničenja cijena nije jedina stvar“, rekao je Betel. „Jer, posle, možda nećemo moći da dobijemo energiju. Dakle, možda imamo ograničenje cijene, ali nemamo energiju.“

Očekuje se da će lideri EU tokom svog neformalnog samita u češkoj prestonici razgovarati o tome kako da se izbore sa cenama gasa kako bi obuzdali rastuće račune za energiju. Razgovori će uključivati predlog o ograničenju cijene gasa.

„Moramo da znamo da nismo jedini kupci na svijetu“, dodao je on. „Dakle, moramo biti veoma oprezni u vezi sa odlukama koje donosimo koje zvuče dobro na papiru, ali gde posledice mogu biti problematične.

Ovo pitanje je već nedeljama žestoko osporavano, a Nemačka, Danska i Holandija se protive bilo kakvom obliku ograničenja zbog zabrinutosti u vezi sa sigurnošću snabdevanja.

Brisel je u četvrtak najavio osmi paket ograničenja za Rusiju, koji uključuje ograničenje cena i „dalja ograničenja“ na pomorski transport ruske sirove nafte i naftnih derivata u treće zemlje.

Poslednju seriju kazni osudilo je nekoliko zemalja EU, uključujući Mađarsku i Srbiju.

Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban rekao da su antiruske sankcije propale, dodajući da blok „polako krvari“ zbog drastičnih koraka. U međuvremenu, srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin opisao je osmi paket antiruskih kazni kao „prvi paket sankcija EU“ Srbiji.