Velika Britanija ukida zabranu frakinga

Velika Britanija ukida zabranu frakinga

Britanija je u četvrtak ukinula moratorijum na fracking za gas iz škriljaca, navodeći energetske potrebe zemlje.

Najavljujući kraj zabrane, sekretar za poslovanje i energetiku Džejkob Ris-Mog rekao je da je „jačanje naše energetske bezbednosti apsolutni prioritet“ i da Velika Britanija mora „da realizuje sve potencijalne izvore domaćeg gasa“.

Fracking, ili vađenje gasa iz škriljaca iz stena njihovim razbijanjem, zabranjeno je 2019. zbog zabrinutosti da bi moglo da izazove zemljotrese. Više od 120 potresa je zabeleženo te godine na lokaciji za fraking u Lankaširu, iako je većina bila preslaba da bi se osetila. Najveći potres izazvan frakingom, magnitude 2,3, dogodio se 2011. godine u Blekpulu, gde su stanovnici prijavili da su se probudili tokom noći.

Premijerka Liz Trus rekla je ranije ovog meseca da će fraking biti dozvoljen na mestima gde ga podržavaju lokalne zajednice.

Ukidanje zabrane dolazi nakon što je Britanski geološki zavod (BGS) objavio izveštaj u kojem se kaže da je, pošto se u Velikoj Britaniji dogodilo malo frakiranja, „i dalje teško“ proceniti seizmički uticaj.

Cijene energenata su porasle u Velikoj Britaniji i ostatku Evrope usred ozbiljnog smanjenja toka energije iz Rusije i zemalja koje se bore da obezbjede alternativna snabdevanja.