Medvedev: novi regioni se mogu braniti strateškim nuklearnim oružjem

Medvedev: novi regioni se mogu braniti strateškim nuklearnim oružjem

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u četvrtak da bi svako oružje u arsenalu Moskve, uključujući strateško nuklearno oružje, moglo da se koristi za odbranu teritorija uključenih u Rusiju od Ukrajine.

Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, rekao je da će se održati referendumi koje organizuju ruske vlasti i separatističke vlasti na velikim delovima ukrajinske teritorije koju je okupirala Rusija i da „nema povratka“:

„Donjecke (Donjecke i Luganske) republike i druge teritorije biće primljene u sastav Rusije.

Medvedev je rekao da će ruske oružane snage značajno pojačati zaštitu svih teritorija i dodao:

„Rusija je objavila da se za takvu zaštitu mogu koristiti ne samo mobilizacione sposobnosti, već i svako rusko oružje, uključujući strateško nuklearno oružje i oružje zasnovano na novim principima.

Očekuje se da će referendumi koji će se od petka održati u delovima ukrajinskih pokrajina Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožka pod kontrolom Rusije, kao i u delu pokrajine Nikolajev, dati rezultate koji će velikom većinom podržavati pridruživanje Rusiji.

Glasanja, koja su organizovana u roku od nekoliko dana pod vojnom okupacijom, Kijev i njegovi zapadni saveznici nazvali su lažnim.

Ako budu formalno primljene u sastav Ruske Federacije, okupirane teritorije, na kojima su ukrajinske kontraofanzive bile ubrzane poslednjih nedelja, imaće, prema nuklearnoj doktrini Moskve, pravo na zaštitu od ruskog nuklearnog oružja.

Moskva ne kontroliše u potpunosti nijedan od četiri regiona za koje se očekuje da će pokušati da pripoji, sa samo oko 60% regiona Donjecka i 66% regiona Zaporožja koje drži ruska vojska.

Medvedev je poslednjih meseci redovno davao agresivne izjave o Zapadu i Ukrajini, naglašavajući svoju transformaciju od očigledno zapadnog liberalizma kao predsednika od 2008-2012 u oštrog geopolitičkog jastreba.