Klizište u Brazilu zahvatilo najmanje 30 ljudi

Klizište u Brazilu zahvatilo najmanje 30 ljudi

Vatrogasci u brazilskoj državi Parana neumorno su radili u srijedu na pronalaženju oko 30 ljudi za koje se smatra da su zahvaćeni klizištem koje je pogodilo obalni autoput.

Dvije osobe su pronađene mrtve, a šest je spaseno živo od klizišta u ponedeljak, rekli su državni zvaničnici u saopštenju. Upozorili su da bi broj žrtava mogao da se razlikuje od njihove procene, jer je nemoguće reći koliko je putnika putovalo u svakom od 16 identifikovanih automobila i kamiona.

Klizište je pogodilo autoput BR-376 u gradu Guaratuba nakon intenzivne i kontinuirane kiše u regionu. Tim za potragu i spasavanje od 54 vatrogasca i specijalista nastavio je sa radom u sredu uprkos lošem vremenu, koristeći šlepere, pse tragače i dronove sa termalnim kamerama kako bi otkrili bilo kakve znake života.

Drugi specijalizovani taktički tim je preuzeo napore u potrazi noću.

„Ekipe rade danonoćno“, rekao je novinarima u sredu pukovnik Manoel Vasko iz Vatrogasne brigade. „Situacija u ovoj oblasti, koja je već ugrožena, verovatno će se pogoršati u narednim danima ako se ovako nastavi.

Vasko je rekao da su spasioci morali da koračaju oprezno, jer bi moglo da se desi još klizišta, posebno pošto se očekuje da će kiša porasti narednih dana. Traka za autoput takođe rizikuje da popušta zbog težine krhotina.