U Tokiju danas državna sahrana bivšeg japanskog premijera Šinza Abea

U Tokiju danas državna sahrana bivšeg japanskog premijera Šinza Abea

Državna sahrana bivšeg japanskog premijera Šinza Abea ubijenog u atentatu počela je danas u Tokiju dolaskom udovice sa urnom svog supruga na mesto ceremonije.

Aktuelni japanski premijer Fumio Kišida dočekao je Akie Abe obučenu u crni kimono koja je nosila urnu sa pepelom svog supruga.

Sahrani u areni Nipon Budokan prisustvuje više hiljada japanskih i stranih zvanica.

Već od jutra hiljade običnih Japanaca pristizalo je do arene u centru glavnog grada da polože cveće i kratko stanu pred Abeovim portretom postavljenim u šatoru podignutom za tu priliku.

Abe je japanski premijer koji je najduže bio na tom položaju, više od osam i po godina, od 2006. do 2007. i od 2012. do 2020. Bio je najpoznatija japanska politička ličnost u zemlji i u svetu sa intenzivnom diplomatskom aktivnošću i politikom budžetskog i monetarnog oporavka.

Njegovo ubistvo na predizbornom skupu 8. jula u 68. godini šokiralo je Japan i ceo svet.

Sahrana Šinza Abea izazvala je, medjutim, negodovanja u zemlji. Gnev zbog ogromnih troškova sahrane kojoj će prisustvovati brojne zvanice iz sveta nadovezao se na negativnu reakciju javnosti na otkrića neugodnih veza vladajuće partije i Abea s verskom grupom za koju kritičari tvrde da je kult.

Današnjoj ceremoniji prisustvuje oko 4.300 zvanica medju kojima 700 stranih zvaničnika.

Medju stranim gostima je i potpresednica SAD Kamala Haris, indijski premijer Narendra Modi i njegov australijski kolega Entoni Albaneze, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Kina sa kojom Japan ima zahladnele odnose poslala je predstavnika, ali ne člana vlade.

Posle intoniranja nacionalne himne i minuta ćutanja biće održano više govora.

Japanski car Naruhito i njegova supruga Masako nisu prisutni zbog njihovog statusa politički neutralnih simbola, ali prisustvuju drugi članovi carske porodice.