„Ruska Federacija i NATO nikada nisu bili tako blizu vojnog sukoba kao sada“

„Ruska Federacija i NATO nikada nisu bili tako blizu vojnog sukoba kao sada“

Tokom proteklih nekoliko decenija, Rusija i NATO nisu bili ništa bliže stvarnom sukobu, kako konvencionalnom tako i nuklearnom, nego što su sada.

Ovo je izjavio načelnik Generalštaba češke vojske Karel Rzeka na konferenciji u ponedeljak na temu „Ruska moć i uticaj protiv (centralne) Evrope i naša reakcija“, prenosi „Evropska pravda“.

Period upozorenja prije mogućeg sukoba na evropskom ratištu mogao bi biti relativno kratak, rekao je Rzeka. Prednošću je nazvao to što NATO sada ima jasno definisanog protivnika u Evropi.

Još jedna stvar koja se promijenila za mene kao vojnika je to što imam dobro definisanog protivnika ovde u Evropi“, rekao je on. Stidili smo se da Rusiju nazivamo pretnjom, protivnikom ili nečim sličnim, a oni nas tako zovu, tako se prema nama ponašaju“, dodao je Rzeka.

„Mora se reći da sam ja, kao načelnik Generalštaba, apsolutno jasno svestan da ako ću da se borim sa nekim ovde na evropskom ratištu, onda sa kim god da je to. Danas je to najverovatnije Rus. Federacije.“ , – rekao je on.

Rževa smatra da je nemoguće nadati se brzom okončanju rata u Ukrajini. Svašta može da se desi, ali ja to ne vidim“, primetio je on. Prema njegovim rečima, sukob takođe nema dobro rešenje: „Sada govorimo o tome koliko će loše – manje više – biti rešenje“, rekao je on.

On je naglasio da Češka treba da bude punopravni saveznik u NATO. „Mi, kao vojska Češke, branimo se i uvek ćemo se braniti u okviru Alijanse. Moramo biti pravi saveznik“, rekao je načelnik Generalštaba Češke. S tim u vezi, on je, između ostalog, skrenuo pažnju na potrebu stabilnog budžeta za odbranu.

„Ne smemo zaboraviti zašto imamo vojsku i oružane snage. Vojska je da se bori, mora da se sprema za rat i u ovoj ulozi je nezamenljiva“, rekao je on.

Podsetimo, češko Ministarstvo spoljnih poslova smatra da bi posle masovnih raketnih udara Ruske Federacije na Ukrajinu Zapad trebalo da ukine preostala ograničenja u isporuci naoružanja.