U Njemačkoj je završena izgradnja infrastrukture za prvi terminal za tečni gas

U Njemačkoj je završena izgradnja infrastrukture za prvi terminal za tečni gas

U Njemačkoj je završena izgradnja infrastrukture za prvi plutajući LNG terminal – u rekordnom roku zbog potrebe da se brzo pronađe zamjena za ruski gas, prenosi Euractiv.

Izgradnja terminalne infrastrukture u gradu Vilhelmshavenu, na Baltičkom moru kod Bremena, završena je za oko šest meseci, što je i dalje rekordan tempo za Njemačku i zahtjeva izuzetke od standardnih procedura.

Prvi LNG tanker bi trebalo da stigne sredinom decembra. Plutajući objekat za skladištenje i regasifikaciju dugačak je više od 280 metara i može godišnje da regasifikuje 5 do 7,5 milijardi kubnih metara tečnog prirodnog gasa. Druga instalacija trebalo bi da se pojavi krajem decembra. Zahvaljujući tečnom prirodnom gasu, Nemačka se nada da će 2023. zameniti 50-60 odsto gasa koji je ranije dobijala iz Rusije.

Izgradnju infrastrukture za LNG terminal pratile su kritike pojedinih ekoloških organizacija, a njihova upozorenja je delimično podržala i vlada Donje Saksonije – ministar za životnu sredinu iz „Zelenih” obećao je pažljivo praćenje i intervenciju ako uočeni su problemi tokom rada terminala.