U Italiji je oficir mornarice koji je špijunirao u korist Ruske Federacije osuđen na 30 godina zatvora

U Italiji je oficir mornarice koji je špijunirao u korist Ruske Federacije osuđen na 30 godina zatvora

Vojni sud u Rimu osudio je oficira italijanske mornarice Valtera Biota na 30 godina zatvora, optuženog za špijunažu jer je u zamenu za novac predao poverljive informacije i dokumente službeniku ruske ambasade u Italiji.

Ovo prenosi Ansa, piše „Evropska istina“.

Sudije su priznale opšte olakšavajuće okolnosti.

Tokom svog govora, branilac, advokat Roberto De Vita, izjavio je da „Bjot nije imao šanse da se brani.

Vojno tužilaštvo u Rimu zatražilo je doživotni zatvor.

Tokom podizanja optužnice, tužilac je rekonstruisao priču, pozivajući se i na fotografije na kojima Bjot slika ekran kancelarijskog kompjutera i niz dokumenata svojim mobilnim telefonom.

Među 19 dokumenata koje je fotografisao bili su poverljivi dokumenti NATO-a, „vrlo poverljivi i jedan strogo poverljivi”.

Prema rečima predstavnika tužilaštva, „Bjot je trgovao poverljivim dokumentima“ i pokazao „visok stepen nepoštenja i kriminalne sposobnosti, kao i sadistički lični interes“.

Podsetimo, italijanske snage bezbednosti su 1. aprila 2021. privele italijanske i ruske vojnike nakon što je italijanski oficir predao tajna dokumenta u zamenu za sumu novca.

Ruski vojnik je proteran iz Italije jer ima diplomatski status.

Ispostavilo se da je italijanski vojni oficir Valter Biot, mornarički oficir. U to vreme mediji su objavili da jedno od njegove dece ima ozbiljne zdravstvene probleme i da mu je potrebna stalna i skupa njega. Ovo je možda bio razlog zašto je policajac odlučio da proda informacije.