Veliki potresa na vulkanu na Aljasci mogao bi značiti erupciju

Veliki potresa na vulkanu na Aljasci mogao bi značiti erupciju

Roj zemljotresa koji se dogodio tokom poslednjih nekoliko nedelja pojačao se na udaljenom vulkanu na Aljasci koji miruje više od jednog veka, što je mogući pokazatelj predstojeće erupcije.

Opservatorija za vulkane Aljaske podigla je nivo uzbune na savetodavni status za vulkan Tanaga u utorak kasno nakon što su potresi postali veoma snažni.

„Počeli smo da viđamo mnoštvo zemljotresa koji se dešavaju, jedan za drugim, nekoliko u minuti“, rekao je Džon Pauer, istraživač geofizičar iz Geološkog zavoda SAD stacioniran u Enkoridžu na opservatoriji vulkana Aljaske.

Bilo je na stotine malih zemljotresa, nijedan jačine 2,75 stepeni Rihterove skale, ali oni su koncentrisani ispod vrha vulkana, rekao je on.

„To ukazuje da vidimo značajne nemire na vulkanu“, rekao je Pauer.

„Da li će ovo dovesti do erupcije ili ne, to je nešto što u ovom trenutku ne možemo reći“, rekao je on. „Ali smo dovoljno zabrinuti zbog toga da smo otišli ​​i podigli nivo upozorenja.

Iako povećanje izaziva zabrinutost, on je rekao da će mnogo puta aktivnost zemljotresa pasti bez erupcije.

„Svako može da nagađa gde bi mogao da završi ovaj krug zemljotresa“, rekao je on.

Vulkan se nalazi na nenaseljenom ostrvu u zapadnim Aleutima, oko 2.012 kilometara jugozapadno od Enkoridža. Tamo nema zajednica ili struktura, ali Adak, grad sa oko 170 stanovnika na drugom ostrvu, udaljen je oko 65 milja (105 kilometara) i mogao bi da vidi pepeo.

Ako bi vulkan eruptirao, najveća pretnja bila bi letelica. Aleuti su ispod ruta kojima avioni lete između Severne Amerike i Azije. Vulkanski pepeo je ugao i oštar i može izazvati gašenje motora aviona. Prethodne erupcije su imale i oblake pepela i viskoznu lavu koja se veoma sporo udaljava od planine, slično onome što se dogodilo na planini Sent Helens u državi Vašington 1980. godine.

„Vrlo je drugačije od onoga što biste videli, na primer, na Havajima, Kilauei ili Mauna Loi, gde vidite ove prelepe crvene reke lave koje teku niz stranu vulkana“, rekao je Pauer.

Tanaga je zapravo deo kompleksa sa tri vulkana na ostrvu. To je najviši od tri na 5.925 stopa (1.806 metara). Nalazi se u sredini, sa Sajakom, vulkanom od 4.443 stopa na zapadu. Sajaka je imao stariji konus koji se srušio u severni Tihi okean sa novim konusom koji je izronio.

Istočno od Tanage nalazi se Takavangha, vulkan od 4,75 stopa (1449 metara) koji je uglavnom prekriven ledom, osim četiri kratera, kaže Opservatorija za vulkane Aljaske.

Poslednja poznata erupcija za Tanagu bila je 1914. Izbila je dva puta u kasnim 1700-im i ponovo 1829. godine.

Opservatorija je u saopštenju saopštila da nema poznatih erupcija Takavange ili Sajake. Međutim, terenski rad je pokazao da su se erupcije možda dogodile iz tih vulkana i da su pripisane Tanagi.