Tajvan oborio „neidentifikovanu bespilotnu letelicu“

Tajvan oborio „neidentifikovanu bespilotnu letelicu“

Tajvan je rekao da je bio primoran da obori dron koji je leteo između kineske obale i ostrva koje kontroliše Tajpej, tvrdeći da je koristio svoje pravo na samoodbranu, sugerišući da iza navodnog upada stoji Peking.

Premijer Su Tseng-chang izneo je incident sa dronom tokom konferencije za novinare u petak, rekavši da je neidentifikovana „civilna“ bespilotna letelica ušla u vazdušni prostor Tajvana dan ranije i oborila ga je vojska.

„Oni su više puta ignorisali naša upozorenja da odu i mi nismo imali izbora osim da se odbranimo i pucamo. Ovo je najprikladnija reakcija“, rekao je on i dodao da Kina treba da bude uzdržana.

Međutim, pekinška kancelarija za poslove sa Tajvanom je brzo odbacila Suovu izjavu, rekavši da je pokušaj ostrva da „pospešuje sukob između dve strane krajnje smešan“.

Tačno poreklo drona ostaje nejasno, iako je tajvanska vojska saopštila da je na njega ispaljena nakon što je ušla u ograničen vazdušni prostor u blizini ostrva Lav, koje se nalazi samo 3 milje (4,8 kilometara) istočno od kineske obale. Vozilo se srušilo u more nakon što je pucano, navodi Tajpej.

Sličan incident dogodio se u utorak u blizini ostrva Erdan, tokom kojeg su tajvanske snage pucale uživo na „seriju“ civilnih dronova koji su ušli u to područje. Još jedan susret dogodio se početkom avgusta, kada je Tajvan ispalio rakete kako bi odbranio kineske bespilotne letelice iznad ostrva Kinmen.

Nalet aktivnosti u blizini tajvanskog vazdušnog prostora dolazi usred rastućih tenzija između ostrva i kontinentalne Kine, koja Tajvan smatra delom svoje teritorije. Nedavna poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju, kao i naknadno putovanje nižih zvaničnika, izazvali su gnev Pekinga, koji je odgovorio masivnim vojnim vežbama u blizini Tajvana, uključujući vežbu koja simulira blokadu ostrva.