Brod za rasuti teret se sudario sa tankerom u blizini Gibraltara i došlo je do curenja goriva

Brod za rasuti teret se sudario sa tankerom u blizini Gibraltara i došlo je do curenja goriva

Ronioci su zatvorili dva otvora za rezervoare kroz koje je curilo gorivo iz broda za rasute terete, koji je oštećen nakon sudara u blizini britanske enklave Gibraltar, kod Španije, prenosi Rojters.

Brod za rasuti teret OS 35 je pretrpeo rupu u trupu nakon sudara sa tankerom za tečni prirodni gas i mazut je počeo da curi u vodu.

„Upravnik luke je potvrdio da je curenje mazuta sa niskim sadržajem sumpora iz otvora rezervoara u potpunosti obuzdano“, navodi se u saopštenju vlade Gibraltara.

Prema lokalnim vlastima, LNG tanker nije povređen u sudaru.

Lučka uprava Gibraltara radi sa španskim pomorskim spasilačkim timom na prikupljanju male količine mazuta koja je izašla iz perimetra bove postavljene ubrzo nakon sudara u utorak, kao i na prikupljanju goriva koje je ostalo unutar bove.

Istovremeno, vlasti pojačavaju napore da počnu pumpanje mazuta, dizel goriva i maziva sa broda.

Ranije u četvrtak, glavni ministar Gibraltara Fabijan Pikardo rekao je španskoj televiziji TVE da bi operacija uklanjanja oko 500 tona goriva iz brodskih rezervoara trebalo da traje oko 50 sati korišćenjem brodskih pumpi.

Luka Gibraltar je delimično zatvorena kako bi se usredsredila na rešavanje vanrednih situacija, ali je nekim operacijama, kao što je dolazak broda za krstarenje u četvrtak, dozvoljeno da se nastave.