Tajvan izražava saučešće zbog zemljotresa u Kini, spremni da pošalju spasioce

Tajvan izražava saučešće zbog zemljotresa u Kini, spremni da pošalju spasioce

Tajvanska vlada je u utorak izrazila saučešće Kini zbog zemljotresa u provinciji Sečuan i rekla da je spremna da pošalje spasioce, u znak dobre volje u Peking uprkos višenedeljnim vojnim tenzijama.

Kina, koja tvrdi da je Tajvan demokratski upravljan kao sopstvena teritorija uprkos snažnim primjedbama vlade u Tajpeju, izvodi vežbe oko ostrva nakon prošlomjesečne posjete predsjednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi.

Tajvanska predsjednička kancelarija saopštila je da joj je predsjednica Cai Ing-ven ponudila „saosećanje i zabrinutost“ nakon zemljotresa u ponedeljak u jugozapadnoj Kini u kojem je poginulo najmanje 46 ljudi.

Osim što je takođe izrazila saučešće onima koji su poginuli i njihovim porodicama, Cai se nada da će traganje i spasavanje i rad na oporavku nakon katastrofe moći da se odvija nesmetano i da se normalan život nastavi što je pre moguće, navodi se u saopštenju kancelarije.

Kancelarija nije znala za bilo kakve tajvanske žrtve, dodaje se.

Tajvanska vatrogasna služba je odvojeno saopštila da je okupila spasilački tim od 40 ljudi, jednog psa tragača i pet tona opreme koji bi odmah mogli da napuste ako dobiju uputstva da to urade, rekavši da je „posvećena duhu humanitarne nege i pomoći u katastrofama bez granica „.

Kina nije rekla da li će dozvoliti timovima u inostranstvu da pomognu u operacijama potrage i spasavanja.

Tajvan, koji često pati od sopstvenih zemljotresa, poslao je tim u Kinu 2008. godine nakon što je veliki zemljotres pogodio istu provinciju Sečuan, ubivši skoro 70.000 ljudi i nanevši veliku štetu.