Rusija kupuje artiljerijsku municiju od Sjeverne Koreje

Rusija kupuje artiljerijsku municiju od Sjeverne Koreje

Američki obaveštajci ocijenili su da Moskva kupuje artiljerijsku municiju od Sjeverne Koreje, objavio je Njujork tajms, nakon izveštaja da je ruska vojska počela da koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje.

Zvaničnici američke vlade rekli su Tajmsu da su kupovine pokazale da su sankcije počele da grizu i smanjuju sposobnost Rusije da održi svoju invaziju na Ukrajinu, koju je Moskva nazvala „specijalnom vojnom operacijom“.

U izveštaju Tajmsa od ponedeljka se navodi da nedavno deklasifikovani obaveštajni podaci nisu pružili detalje o tome šta je kupljeno, osim da se kaže da su predmeti uključivali artiljerijske granate i rakete. Očekivalo se da će Rusija kupiti više takve opreme, preneo je Tajms.

Prošlog mjeseca, jedan američki zvaničnik rekao je Rojtersu da su ruske bespilotne letelice iranske proizvodnje pretrpele „brojne kvarove“. Zvaničnik je rekao da Rusija najverovatnije planira da nabavi stotine bespilotnih letelica (UAV) serije Mohadžer-6 i Šahed.

Ukrajina je nedavno pokrenula kontraofanzive na nekoliko lokacija, uključujući oko Hersona, koji je Rusija okupirala od početka invazije. Pripremajući se za te napade, ukrajinske snage su napale ruske oblasti snabdevanja, uključujući one u kojima se nalazila artiljerija i municija.