Emisije kompanija G7 nijesu dostigle globalni klimatski cilj, pokazuje studija

Emisije kompanija G7 nijesu dostigle globalni klimatski cilj, pokazuje studija

Kompanije u ekonomijama Grupe sedam (G7) ne ispunjavaju ciljeve Pariskog klimatskog sporazuma, saopštila je u utorak neprofitna platforma za otkrivanje podataka CDP i globalni menadžment konsultant Oliver Vajman, na osnovu trenutnih korporativnih obećanja da će smanjiti emisije.

Prema globalnom sporazumu iz Pariza iz 2015. godine, zemlje su se složile da smanje emisije gasova staklene bašte dovoljno brzo da ograniče globalno zagrevanje na 2 stepena Celzijusa (°C) i imaju za cilj da zadrže rast ispod 1,5°C, za koji naučnici kažu da bi sprečilo neke od njegovih najgorih efekata.

Širom G7, koji se sastoji od Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država, ciljevi korporativnih emisija su u celini na trajektoriji zagrevanja od 2,7°C, pokazali su CDP i analiza Olivera Vajmana.

„Nije prihvatljivo ni za jednu zemlju, a kamoli za najnaprednije ekonomije svijeta, da imaju industrije koje pokazuju tako malo kolektivnih ambicija“, rekao je u saopštenju Loran Babikijan, globalni direktor tržišta kapitala u CDP-u.

„Zamah raste, ali kako se približavamo COP27, moramo da smanjimo svoj cilj od 1,5°C od održavanja života“, dodao je on.

Smatra se da se kolektivne emisije američkih i kanadskih firmi poklapaju sa tempom dekarbonizacije koji je potreban da bi se globalno zagrevanje ograničilo na 2,8°C i 3,1°C, respektivno, pri čemu se u studiji navodi da je to „u velikoj mjeri rezultat toga što kompanije potpuno nemaju ciljeve, a ne ciljeve kojima nedostaje ambicija“.

Studija je otkrila da su firme u Nemačkoj, Italiji i Holandiji imale najambicioznije ciljeve za smanjenje emisija u G7, jer su u proseku u skladu sa 2,2°C, dok je Francuska na 2,3°C i Ujedinjeno Kraljevstvo na 2,6°C.

„Analiza naglašava velike razlike u ambicijama i spremnosti među kompanijama da preuzmu vođstvo sa svojim ciljevima, kao i hitnu potrebu da se najbolje prakse šire dalje i brže“, rekao je partner, finansijski servis u Oliver Viman James Davis.

Skoro 200 zemalja sastaće se na klimatskom samitu COP27 u Egiptu sledećeg novembra, nakon što je za mnoge bilo razorno leto suše, toplotnih talasa i drugih klimatskih ekstrema.