Švajcarski bankari strahuju od egzodusa kineskog bogatstva

Švajcarski bankari strahuju od egzodusa kineskog bogatstva

Rukovodioci velikih banaka u Švajcarskoj upozorili su da odluka zemlje da podrži sankcije Rusiji u vezi sa Ukrajinom ima negativan uticaj na švajcarske zajmodavce, izvestio je u četvrtak Fajnenšel tajms.

Neimenovani bankarski zvaničnici rekli su medijima da je bogata klijentela iz Kine ozbiljno zabrinuta zbog deponovanja svog novca u švajcarskim bankama, nakon što je Bern odustao od politike neutralnosti zamrzavanjem milijardi ruske imovine u sklopu sankcija.

Švajcarski državni sekretarijat za ekonomska pitanja je u februaru izvestio da je oko 8,1 milijarde dolara ruskog novca zamrznuto sankcijama. U međuvremenu, Credit Suisse, druga po veličini švajcarska banka, navodno je blokirala preko 19 milijardi dolara ruske imovine.

„Bili smo ne samo iznenađeni već i šokirani što je Švajcarska napustila svoj neutralni status“, rekao je za FT direktor odbora koji nadgleda azijske operacije u svojoj banci. „Imam statističke dokaze da bukvalno stotine klijenata koji su želeli da otvore račune sada nisu.

Medijska kuća je navodno razgovarala sa rukovodiocima šest od 10 najvećih švajcarskih zajmodavaca o njihovom iskustvu sa privatnim klijentima.

„Pitanje sankcija se pojavilo kod klijenata“, rekao je drugi visoki zvaničnik. „To je definitivno bila tema za zabrinutost klijenata krajem prošle godine. Pitali su se da li će njihov novac biti siguran kod nas.

Švajcarski bankarski sektor je najveća svetska destinacija za ofšor bogatstvo, može se pohvaliti četvrtinom ukupnog svetskog i čini 10 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje, rekla je za novine Anke Reingen, analitičarka RBC.

Švajcarska je prebrzo krenula protiv ruskih klijenata, kaže drugi izvršni direktor banke, koji je pozvao da se podvuče linija u šta bi vlada trebalo, a šta ne bi trebalo da se meša.